Способи економії електроенергії при користуванні електроплитою
У мене на кухні електроплита, і це головна стаття витрат на електроенергію в нашій родині. Ось деякі способи економії електроенергії при користуванні електроплитою.

- Вмикаю конфорку на повну потужність тільки до моменту закипання води. А потім одразу ставлю на мінімум (повільний вогонь) – час готування від цього не збільшиться.
- Конфорку вимикаю повністю за 5-10 хв. до закінчення приготування (залежно від об’єму посуду). Страва прекрасно доходить до готовності завдяки залишковому теплу.
- Коли варю суп, сосиски чи макарони, воду для страви кип’ячу в електрочайнику, а потім уже переливаю в каструлю. Чайник витрачає значно менше електрики, та й вода в ньому закипає швидше.
- Овочі варю в мінімальній кількості води, щоб лише їх вкривала: так збережуться і вітаміни, і гроші.
- Готую в духовці кілька страв одночасно. Наприклад, картоплю по-селянськи, фарширований перець і свинину під смачним соусом.
Як запікати все разом, щоб аромати не змішувалися один з одним? Виставляю температуру 180 °С – саме при такій соки продуктів «запечатуються», й аромати не змішуватимуться. Це «найчистіший» режим випікання – при такій температурі жир не буде кипіти й до того ж розбризкуватися, як при 200 °С.
«Погляд часу» №39-23.09.2021