Спробуйте травневий борщ

Кажуть, що рецептів борщу існує стільки, що ним цілком можна харчуватися 365 днів у році. І травень у цьому випадку, звичайно, не виняток, адже цю страву можна варити залежно від мінливої погоди. Холодні, зелені, пісні борщі можуть стати основою вашого раціону. Ароматні з димком чи свіжо-охолоджуючі вони зроблять ваш обід ситним, різноманітним і по-справжньому українським.

Борщ холодний

Борщ холодний

Склад:

  • буряк – 500 г,
  • морква – 2 коренеплоди,
  • цибуля зелена – 100 г,
  • огірок свіжий – 3 шт.,
  • яйця – 2 шт.,
  • сметана – 0,5 скл.,
  • цукор,
  • сіль і зелень – за смаком,
  • оцет – 2 ст. л.

Приготування

Приготувати буряковий відвар. Для цього буряк нарізати соломкою. Покласти його в емальовану каструлю з холодною водою – 1,5л, влити трохи оцту, поставити на вогонь і при слабкому кипінні варити 20 хв. Потім охолодити до кімнатної температури і процідити через сито. Отриманий відвар злити у банку і поставити у тепле місце для закисання на 8-10 год. Закисший відвар охолодити до 8-10 °С.

Для приготування холодного борщу взяти буряк, моркву, нарізати великими шматками, покласти у каструлю з водою, поставити на помірний вогонь і варити до готовності. Після цього воду злити, а буряк і моркву нарізати дрібними кубиками і соломкою.

Охолоджений відвар вилити у каструлю, покласти нарізані буряк і моркву, зелену цибулю, свіжі огірки. Додати за смаком сіль, оцет, цукор і перемішати. При подачі на стіл у тарілки покласти дрібно нарізні зварені яйця, заправити сметаною і посипати подрібненою зеленню кропу або петрушки.

Борщ зелений

Борщ зелений

Склад:

  • 500 г свинини (кісток),
  • 250 г буряка,
  • 500 г картоплі,
  • морква,
  • корінь петрушки,
  • цибулина,
  • по 300 г шпинату і щавлю,
  • 1 ч. л. борошна,
  • 2 яйця,
  • 100 г сметани,
  • 1 ч. л. цукру,
  • 1 ст. л. оцту,
  • 60 г вершкового масла,
  • перець,
  • лавровий лист,
  • зелень.

Приготування

Буряк нарізати, стушкувати до готовності з сіллю, цукром, оцтом. Коріння і цибулю злегка обсмажити, змішати з борошном.

У киплячий бульйон опустити картоплю, варити 10-15 хв., додати тушкований буряк, смажені з борошном коріння і цибулю, перебрані, промиті і нарізані шпинат та щавель, спеції, зварити все до готовності.

У тарілки з борщем покласти м’ясо, сметану, нарізані зварені яйця, зелень.

Борщ зі щавлем

Борщ зі щавлем

Склад:

  • Буряк,
  • 150 г щавлю,
  • 1 скл. сметани,
  • 2 л кислого молока,
  • 2 огірки,
  • 3 яйця,
  • сіль,
  • цукор,
  • кріп,
  • зелена цибуля,
  • 15 шт. редиски.

Приготування

Щавель нарізати, покласти в киплячу воду, варити, а потім охолодити. Буряк зварити, очистити і нарізати маленькими довгастими шматочками.

В охолоджений щавель покласти нарізаний буряк, очищені і розрізані на часточки огірки, влити збите кисле молоко, покласти дрібно нарізану редиску, зелену цибулю, кріп, сметану, сіль і цукор.

При подачі на стіл у кожну тарілку покласти по одному звареному яйцю, розрізаному на 4 частини, і залити холодним борщем. До нього подавати варену картоплю.

Борщ травневий

Борщ травневий

Склад:

  • 2 буряки,
  • 1 л гарячої води,
  • 1/2 лимона,
  • 1 ч. л. солі,
  • 10 редисок,
  • огірок,
  • 100 г м’яса в нарізці,
  • шинки або ковбаси,
  • зелена цибуля або кріп.

Приготування

Буряк запекти у фользі в духовці. Буряк очистити, натерти на великій тертці, залити 1 л окропу, вичавити пів лимона.

Охолодити злегка, прибрати в холодильник мінімум на годину і використовувати при потребі.

Нарізати редиску, огірок, цибулю, кріп, зелену цибулю. Нарізати тонко м’ясо або ковбасу.

Розлити суп по тарілках. Додати нарізані овочі з ковбасою.

«Погляд часу» №21-20.05.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *