Спробуйте травневий борщ
Кажуть, що рецептів борщу існує стільки, що ним цілком можна харчуватися 365 днів у році. І травень у цьому випадку, звичайно, не виняток, адже цю страву можна варити залежно від мінливої погоди. Холодні, зелені, пісні борщі можуть стати основою вашого раціону. Ароматні з димком чи свіжо-охолоджуючі вони зроблять ваш обід ситним, різноманітним і по-справжньому українським.
Борщ холодний

Склад:
- буряк – 500 г,
- морква – 2 коренеплоди,
- цибуля зелена – 100 г,
- огірок свіжий – 3 шт.,
- яйця – 2 шт.,
- сметана – 0,5 скл.,
- цукор,
- сіль і зелень – за смаком,
- оцет – 2 ст. л.
Приготування
Приготувати буряковий відвар. Для цього буряк нарізати соломкою. Покласти його в емальовану каструлю з холодною водою – 1,5л, влити трохи оцту, поставити на вогонь і при слабкому кипінні варити 20 хв. Потім охолодити до кімнатної температури і процідити через сито. Отриманий відвар злити у банку і поставити у тепле місце для закисання на 8-10 год. Закисший відвар охолодити до 8-10 °С.
Для приготування холодного борщу взяти буряк, моркву, нарізати великими шматками, покласти у каструлю з водою, поставити на помірний вогонь і варити до готовності. Після цього воду злити, а буряк і моркву нарізати дрібними кубиками і соломкою.
Охолоджений відвар вилити у каструлю, покласти нарізані буряк і моркву, зелену цибулю, свіжі огірки. Додати за смаком сіль, оцет, цукор і перемішати. При подачі на стіл у тарілки покласти дрібно нарізні зварені яйця, заправити сметаною і посипати подрібненою зеленню кропу або петрушки.
Борщ зелений

Склад:
- 500 г свинини (кісток),
- 250 г буряка,
- 500 г картоплі,
- морква,
- корінь петрушки,
- цибулина,
- по 300 г шпинату і щавлю,
- 1 ч. л. борошна,
- 2 яйця,
- 100 г сметани,
- 1 ч. л. цукру,
- 1 ст. л. оцту,
- 60 г вершкового масла,
- перець,
- лавровий лист,
- зелень.
Приготування
Буряк нарізати, стушкувати до готовності з сіллю, цукром, оцтом. Коріння і цибулю злегка обсмажити, змішати з борошном.
У киплячий бульйон опустити картоплю, варити 10-15 хв., додати тушкований буряк, смажені з борошном коріння і цибулю, перебрані, промиті і нарізані шпинат та щавель, спеції, зварити все до готовності.
У тарілки з борщем покласти м’ясо, сметану, нарізані зварені яйця, зелень.
Борщ зі щавлем

Склад:
- Буряк,
- 150 г щавлю,
- 1 скл. сметани,
- 2 л кислого молока,
- 2 огірки,
- 3 яйця,
- сіль,
- цукор,
- кріп,
- зелена цибуля,
- 15 шт. редиски.
Приготування
Щавель нарізати, покласти в киплячу воду, варити, а потім охолодити. Буряк зварити, очистити і нарізати маленькими довгастими шматочками.
В охолоджений щавель покласти нарізаний буряк, очищені і розрізані на часточки огірки, влити збите кисле молоко, покласти дрібно нарізану редиску, зелену цибулю, кріп, сметану, сіль і цукор.
При подачі на стіл у кожну тарілку покласти по одному звареному яйцю, розрізаному на 4 частини, і залити холодним борщем. До нього подавати варену картоплю.
Борщ травневий

Склад:
- 2 буряки,
- 1 л гарячої води,
- 1/2 лимона,
- 1 ч. л. солі,
- 10 редисок,
- огірок,
- 100 г м’яса в нарізці,
- шинки або ковбаси,
- зелена цибуля або кріп.
Приготування
Буряк запекти у фользі в духовці. Буряк очистити, натерти на великій тертці, залити 1 л окропу, вичавити пів лимона.
Охолодити злегка, прибрати в холодильник мінімум на годину і використовувати при потребі.
Нарізати редиску, огірок, цибулю, кріп, зелену цибулю. Нарізати тонко м’ясо або ковбасу.
Розлити суп по тарілках. Додати нарізані овочі з ковбасою.
«Погляд часу» №21-20.05.2021