Стережіться кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції є одними з найпоширеніших заразних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай їх спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини через їжу чи воду.

Не нехтуйте правилами особистої гігієни, стежте за якістю того, що їсте та п’єте.
Кишкові інфекції передаються не лише через уживання зараженої їжі та води, а й під час купання у забруднених водоймах, через нечисті руки та предмети побуту. Найчастіше їх збудники знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея. При перших симптомах негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуйтеся правил безпечної їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
Аби їжа була безпечною
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як берете продукти чи готуєте їжу, а також після відвідування туалету;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
- зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими.
Ретельно готуйте:
- добре просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, готуйте їх щонайменше при +70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовлену їжу.
Зберігайте при безпечній температурі:
- не залишайте при кімнатній температурі більш ніж на 2 год.;
- зберігайте приготовлені страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти:
- чиста чи очищена вода;
- свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими;
- не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності.
«Погляд часу» №32-04.08.2022