Стережіться кишкових інфекцій

Гострі кишкові інфекції є одними з найпоширеніших заразних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай їх спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини через їжу чи воду.

Кишкові інфекції

Не нехтуйте правилами особистої гігієни, стежте за якістю того, що їсте та п’єте.

Кишкові інфекції передаються не лише через уживання зараженої їжі та води, а й під час купання у забруднених водоймах, через нечисті руки та предмети побуту. Найчастіше їх збудники знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея. При перших симптомах негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуйтеся правил безпечної їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

Аби їжа була безпечною

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як берете продукти чи готуєте їжу, а також після відвідування туалету;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
  • зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими.

Ретельно готуйте:

  • добре просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, готуйте їх щонайменше при +70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовлену їжу.

Зберігайте при безпечній температурі:

  • не залишайте при кімнатній температурі більш ніж на 2 год.;
  • зберігайте приготовлені страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти:

  • чиста чи очищена вода;
  • свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими;
  • не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності.

«Погляд часу» №32-04.08.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *