Страви на пару

«Погляд часу» № 14-2019
Часто господині, які прагнуть до здорового харчування, задають собі питання, що можна готувати на пару і як зробити такі страви смачними. Якщо правильно використовувати пар, то можна приготувати практично будь-який продукт: мясо, рибу, овочі. Дивовижний смак мають парові вареники. Вони виходять набагато ніжнішими, ніж ті, які готують традиційним чином.
Якого ефекту ми добиваємося, якщо готуємо на пару? По-перше, отримуємо здорову їжу, оскільки страви готуються без жиру, зберігаючи при цьому свій природний смак. Подруге, якщо ми готуємо на пару, наприклад, мясо чи рибу, то ці продукти залишаються дуже соковитими. При звичайному варінні сік іде в бульйон, і мясо або риба, втрачаючи свої екстрактивні речовини, стають несмачними.
Ми розповімо про основні прийоми, які треба знати, якщо ми готуємо на пару. А також дамо кілька слушних порад із приводу того, як правильно готувати на пару без пароварки. Знаючи ці тонкощі, ви зможете придумати свої рецепти парових страв. Усі рецепти, наведені нижче, можна використовувати як для приготування у сучасній пароварці, так і в звичайній каструлі, у яку вставляється так звана парова корзина або звичайне сито. Важливо, щоб продукт не стикався з водою, каструля повинна бути щільно закритою, а продукти закладаються тільки після того, як вода почала кипіти. Слідуючи цим нехитрим правилам, ви навчитеся правильно готувати на пару.
Риба на паровій бані
- 500 г рибного філе,
- 2 ст. л. соєвого соусу,
- 1 ч. л. натертого імбиру,
- 1 ч. л. каррі,
- сіль,
- перець,
- 1 -2 ст. л. лимонного соку.

Рибу вимити, обсушити, змішати з імбиром, соєвим соусом, каррі, сіллю, перцем і лимонним соком. Помістити все у миску і поставити на парову баню. Готувати при щільно закритій кришці 7-10 хвилин. Виходить дуже ніжна рибка у пряному прозорому бульйоні. Подавати з розсипчастим рисом.
Парові курячі котлети
- 500 г курячого фаршу,
- 1 яйце,
- 150 г білого хліба,
- склянка молока,
- 1 цибулина,
- 1 ст. л. оливкової олії,
- сіль,
- перець,
- мускатний горіх.

Хліб замочити в молоці. Цибулину дуже дрібно нарізати і спасерувати на оливковій олії. Змішати фарш з обсмаженою цибулею, віджатим хлібом і яйцем, додати сіль, перець, мускатний горіх і гарненько все збити.
З отриманої маси зробити невеликі котлетки і помістити їх в пароварку. Готувати 7-10 хвилин. Для тих, хто любить рецепти дієтичних страв, можна порекомендувати приготувати за таким принципом котлети зі свинини, яловичини, риби.
М’ясні тюфтельки з гарбузом на пару
- 400 г мускатного гарбуза,
- 300 г свіжої свинячої грудинки,
- 1 головка ріпчастої цибулини,
- 2 курячих яйця,
- 100 г відвареного рису,
- сіль,
- чорний перець -за смаком.

Гарбуз почистити і натерти на крупній тертці. Грудинку порізати дуже дрібними кубиками. Ріпчасту цибулю почистити і дрібно порізати. Додати сіль, чорний перець і добре перемішати. Додати у фарш яйця і відварений рис. Зробити з отриманого фаршу тюфтельки. Готувати тюфтельки на пару 30 хвилин. Подавати готові тюфтельки зі сметаною, притрусивши зверху свіжою зеленню.
Рецепти страв, приготовлених у пароварці, які ми запропонували вашій увазі, можна сприймати як базові і, відштовхуючись від них, придумувати свої дієтичні страви. Смачного!