Страви із зеленої цибулі
Зелену цибулю в нас зазвичай їдять сирою, додають у салати й супи, посипають нею картоплю чи оселедець. Але ж із цим продуктом можна приготувати оригінальні страви.
Окрошка по-чернігівськи

Склад
- 200 г зеленої цибулі,
- 2 картоплини,
- 3 яйця,
- 300 г вареної ковбаси,
- великий огірок,
- 1,5 л айрану,
- кріп,
- сіль,
- спеції,
- сметана – за смаком.
Приготування
Картоплю зварити в мундирі, яйця зварити. Овочі та яйця почистити. Зелену цибулю добре помити, нарізати.
Скласти цибулю в ємність, у якій готуватиметься окрошка, додати сіль. За допомогою товкачика розім’яти цибулю до виділення соку. Кріп помити й подрібнити. Картоплю, яйця, огірок, ковбасу порізати на кубики. Покласти всі інгредієнти в посуд із цибулею, посолити, приправити спеціями. Перемішати й залити айраном. Подавати зі сметаною.
Легкий суп-пюре

Склад
- 2 картоплини,
- 50 г сметани,
- 1 л води чи бульйону,
- 300 г зеленої цибулі,
- 2 яйця,
- сіль.
Приготування
Яйця зварити, нарізати. Зелену цибулю подрібнити. Картоплю почистити, порізати, залити водою чи бульйоном, поставити на середній вогонь і варити до готовності близько 20 хв.
Додати подрібнену цибулю й варити ще кілька хвилин.
Зняти з вогню, додати сметану, посолити й зробити пюре. Прогріти, але не кип’ятити й подавати з вареними яйцями.
Смажені пиріжки з зеленою цибулею і яйцем

Склад
- 1 скл. кефіру,
- 11 г сухих дріжджів,
- 120 г олії,
- 3 скл. борошна,
- 1 ст. л. цукру,
- 300 г сиру,
- 200 г зеленої цибулі,
- яйце,
- кріп,
- сіль,
- олія для фритюру.
Приготування
Кефір змішати з олією, трохи підігріти, додати сіль і цукор. Борошно змішати з дріжджами, влити кефірну суміш і замісити тісто. Залишити на 30 хв.
Тим часом приготувати начинку. Змішати сир, яйце, дрібно порізані цибулю і кріп, сіль. Сформувати пиріжки і обсмажити на олії.
Пиріг «Весняний» із зеленою цибулею

Склад
- 350 г зеленої цибулі,
- 120 г твердого сиру,
- 3 яйця,
- 400 г листкового тіста,
- сіль.
Приготування
Цибулю помити й порізати на дрібні кільця, додати крупно натертий сир, цибулю, сіль і спеції.
Тісто розморозити за інструкцією. Розкачати його на два тонкі квадрати: один викласти на дно форми, на нього – начинку, зверху накрити другим пластом тіста. Краї защипнути, верх пирога наколоти виделкою і змастити водою чи збитим яйцем. Можна посипати кунжутом або насінням льону.
Випікати при температурі 180 °С близько 30 хв.
«Погляд часу» №16-14.04.2022