Страви з гарбуза, які урізноманітнять домашнє меню
Гарбуз – абсолютно універсальний продукт, на основі якого можна приготувати швидко і смачно різні страви: від каш до випічки і десертів.
Гарбузові кекси
Це не просто ще один десерт, а і чудовий формат обіду, який можна взяти з собою на навчання чи роботу.
- 200 г борошна,
- 2 яйця,
- 1 скл. борошна,
- 100 г вершкового масла,
- 2/3 скл. цукру,
- 1 лимон,
- 1 ч. л. розпушувача,
- дрібка солі,
- 0,5 скл. подрібнених грецьких горіхів.
Гарбуз натерти на дрібній тертці та відділити від соку. Додати до нього натомість сік і цедру лимону. Масло розтерти із цукром, яйця збити – і змішати все це з гарбузом. Окремо слід змішати борошно з розпушувачем, сіллю і додати до рідких інгредієнтів. Замісити не надто густе тісто. Духовку розігріти на 180 ºС, силіконові формочки ледь змастити вершковим маслом та до половинки наповнити тістом. Посипати тісто горішками та випікати кекси протягом 30 хв. Якщо верхівка почне підсихати зарано і ви боїтесь її перепалити – окропіть кекси зверху невеликою кількістю води.
Солоний пиріг з гарбузом і сиром
Готується дуже швидко, але слід придбати одразу готове листкове тісто.
З розрахунку на 1 порцію:
- 150 г гарбуза,
- 100 г твердого сиру,
- 1 жовток,
- оливкова олія,
- сіль,
- перець,
- дрібка прованських трав.
Очистити гарбуз та нарізати його тонкими скибочками. Обсмажити на сковорідці із сіллю і олією майже до готовності. За бажанням можна попередньо кинути в олію подрібнений зубчик часнику для аромату. Сир натерти на тертці. Викласти на деко пергамент, зверху тісто. Тісто змастити збитим жовтком. На тісто – скибочки гарбуза і сир. Посипати їх чорним перцем та прованськими травами. Завернути по краях тісто на декілька сантиметрів, закривши начинку (але не повністю). Випікати при 170 ºС близько 20 хв. Можна змастити його трішки оливковою олією, якщо бажаєте отримати хрусту скоринку.
Чізкейк з гарбузом
Усім відомо про цей популярний десерт, але не всі знають, який він смачний у поєднанні з гарбузом! Смак виходить оригінальний, а десерт ще більш повітряним, ніж зазвичай.
Для тіста:
- 1 пачка печива пісочного «До чаю»,
- 1 ч. л. меду,
- 1/2 пачки теплого вершкового масла,
- 3 ст. л. какао порошку.
Для основи:
- 400 г сиру домашнього,
- 100 г цукрової пудри,
- 200 г пюре із запеченого гарбуза,
- 1 яйце,
- по 0,5 ч. л. кориці та ваніліну,
- цедра одного апельсина.
Змішати пачку печива з маслом, медом та какао. Викласти це тісто на дно форми й утрамбувати ложкою, щоб воно рівномірно прилягло. Поставити форму накриту плівкою у холодильник. Збити сир із цукровою пудрою. Збивати їх міксером до тих пір, поки сир не позбутися грудочок і не стане по структурі схожим на крем. Далі додати у сир ванілін та корицю, слідом – пюре. У кінці додати яйце і ще раз ретельно збити.
Залити основу у холодну форму та випікати протягом 40 хв. у духовці, розігрітій на 180 ºС. Дістати чізкейк та дати йому повністю охолонути. Загорнути у харчову плівку і поставити у холодильник, як мінімум на 3 год.
Різати його слід лише після повного охолодження.
«Погляд часу» №44-2019
Сповіщення: Гарбуз – король осені | Газета "Уют"