Страви з лаваша

Страви з лаваша дуже популярні, оскільки їх можна приготувати з мінімуму інгредієнтів. Начинка для лаваша може бути різною: м’ясною, овочевою, сирною і навіть солодкою.

М’ясний пиріг із куркою і сиром
М’ясний пиріг із куркою і сиром

Склад:

  • Упаковка тонких лавашів,
  • 200 г курячого філе,
  • 2 яйця,
  • 2 плавлені сирки,
  • 30 г тертого твердого сиру,
  • по 0,5 ч. л. меленої паприки та червоного перцю.

Приготування

Натерти плавлені сирки та змішати їх із яйцями. Має вийти кремоподібна маса. Додати подрібнене куряче філе та спеції, збити.

Змастити форму олією і викласти на дно перший лаваш. На корж викласти 2 ст. л. сирно-курячої начинки та розрівняти по всій поверхні. Зверху покласти другий лаваш, потім – начинку. Продовжувати викладати шари. Останнім лавашем накрити пиріг, покласти на нього трохи начинки та добре її розрівняти. Посипати пиріг тертим сиром.

Випікати в духовці, розігрітій до 190 °С, 18-20 хв. Ще гарячим перекласти на пласку тарілку.

«Ледачі» чебуреки з лаваша
«Ледачі» чебуреки з лаваша

Склад:

  • Упаковка тонкого лаваша,
  • 500 г фаршу,
  • 2 яйця,
  • цибулина,
  • перець та сіль,
  • олія – для смаження.

Приготування

Найкраще підійде лаваш у вигляді круглих листів. Однак можна використати і великі листи іншої форми, їх потрібно нарізати порційними квадратами, з яких вийдуть трикутні чебуреки.

У фарш додати подрібнену цибулю та спеції.

На одну половинку порційного лаваша викласти рівний шар начинки, залишивши 1-1,5 см вільного краю. Краї по всьому периметру змащувати збитим яйцем. Накрити другою половинкою лаваша та притиснути пальцями, щоб половинки склеїлися.

Підготовлені чебуреки смажити на олії з двох боків до появи золотавої скоринки.

Домашні роли з лаваша
Домашні роли з лаваша

Склад:

  • 2 листи тонкого лаваша,
  • 3 яйця, 6 ст. л. молока,
  • цибулина,
  • болгарський перець,
  • гілочка петрушки,
  • 1/4 ч. л. сухого базиліку,
  • 80 г м’якого сиру,
  • 3 ст. л. молока (щоб змастити лаваш).

Приготування

На олії підсмажити півкільця цибулі, додати нарізаний кубиками болгарський перець.

Яйця з’єднати з молоком і перемішати. Яєчно-молочну суміш вилити на сковорідку, додати подрібнену петрушку й базилік. Готовий омлет зняти з плити.

Один лист лаваша розкласти на робочій поверхні й змастити молоком. Викласти на нього пів порції омлету й присипати тертим сиром (приблизно 40 г). Сформувати рулет і відставити на деякий час. Усе те саме повторити з другим листом лаваша.

Перший готовий рулет розмістити на другому лаваші. Загорнути перший лаваш у другий, таким чином вдасться отримати багатошаровий рулет. Помістити його в жаростійку форму, змащену маслом. Рулет щедро змастити молоком і відправити в духовку, попередньо розігріту до 190 °С. Запікати при середній температурі до появи хрусткої скоринки.

«Наполеон» без випічки
«Наполеон» без випічки з лаваша

«Наполеон» із лаваша з заварним кремом – рецепт, який виручить вас, коли потрібно приготувати десерт без використання духовки. Лаваш відмінно просочується кремом, стає м’яким та смачним. Такий торт виходить дуже бюджетним.

Склад:

  • 200 г тонкого лаваша.

Для крему:

  • 500 мл молока,
  • 2 яйця,
  • 80 г цукру,
  • 50 г вершкового масла,
  • 2 ст. л. борошна,
  • 1 ст. л. крохмалю.

Приготування

У сотейник влити молоко, вбити яйця, насипати цукор, борошно та крохмаль. Перемішати продукти до однорідності. Поставити на повільний вогонь і під час помішування довести масу до кипіння. Проварити кілька хвилин до загустіння. Зняти крем із вогню, накрити харчовою плівкою «в контакт» – так, щоб вона лягла на поверхню крему, це потрібно, щоб уникнути утворення скоринки зверху.

Охолодити заварну основу до кімнатної температури. Додати до неї м’яке вершкове масло і перемішати до однорідності. Крем готовий.

Лаваші підсушити на сухій гарячій сковороді з обох боків до рум’яної скоринки.

Узяти 1 або 2 найкривіших лаваша і подрібнити їх у крихту для посипання торта зверху. Можна ще додати 2 розкришених печива.

На блюдо викласти лист лаваша і промастити його кремом. Накрити другим листом. Так, чергуючи шари коржів та крему, зібрати весь торт. Зверху посипати його подрібненою крихтою з лаваша. Відправити на ніч у холодильник для просочення.

Готовий торт можете прикрасити на свій смак ягодами, горіхами чи тертим шоколадом.

«Погляд часу» №49-8.12.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *