Страви з лаваша
Страви з лаваша дуже популярні, оскільки їх можна приготувати з мінімуму інгредієнтів. Начинка для лаваша може бути різною: м’ясною, овочевою, сирною і навіть солодкою.
М’ясний пиріг із куркою і сиром

Склад:
- Упаковка тонких лавашів,
- 200 г курячого філе,
- 2 яйця,
- 2 плавлені сирки,
- 30 г тертого твердого сиру,
- по 0,5 ч. л. меленої паприки та червоного перцю.
Приготування
Натерти плавлені сирки та змішати їх із яйцями. Має вийти кремоподібна маса. Додати подрібнене куряче філе та спеції, збити.
Змастити форму олією і викласти на дно перший лаваш. На корж викласти 2 ст. л. сирно-курячої начинки та розрівняти по всій поверхні. Зверху покласти другий лаваш, потім – начинку. Продовжувати викладати шари. Останнім лавашем накрити пиріг, покласти на нього трохи начинки та добре її розрівняти. Посипати пиріг тертим сиром.
Випікати в духовці, розігрітій до 190 °С, 18-20 хв. Ще гарячим перекласти на пласку тарілку.
«Ледачі» чебуреки з лаваша

Склад:
- Упаковка тонкого лаваша,
- 500 г фаршу,
- 2 яйця,
- цибулина,
- перець та сіль,
- олія – для смаження.
Приготування
Найкраще підійде лаваш у вигляді круглих листів. Однак можна використати і великі листи іншої форми, їх потрібно нарізати порційними квадратами, з яких вийдуть трикутні чебуреки.
У фарш додати подрібнену цибулю та спеції.
На одну половинку порційного лаваша викласти рівний шар начинки, залишивши 1-1,5 см вільного краю. Краї по всьому периметру змащувати збитим яйцем. Накрити другою половинкою лаваша та притиснути пальцями, щоб половинки склеїлися.
Підготовлені чебуреки смажити на олії з двох боків до появи золотавої скоринки.
Домашні роли з лаваша

Склад:
- 2 листи тонкого лаваша,
- 3 яйця, 6 ст. л. молока,
- цибулина,
- болгарський перець,
- гілочка петрушки,
- 1/4 ч. л. сухого базиліку,
- 80 г м’якого сиру,
- 3 ст. л. молока (щоб змастити лаваш).
Приготування
На олії підсмажити півкільця цибулі, додати нарізаний кубиками болгарський перець.
Яйця з’єднати з молоком і перемішати. Яєчно-молочну суміш вилити на сковорідку, додати подрібнену петрушку й базилік. Готовий омлет зняти з плити.
Один лист лаваша розкласти на робочій поверхні й змастити молоком. Викласти на нього пів порції омлету й присипати тертим сиром (приблизно 40 г). Сформувати рулет і відставити на деякий час. Усе те саме повторити з другим листом лаваша.
Перший готовий рулет розмістити на другому лаваші. Загорнути перший лаваш у другий, таким чином вдасться отримати багатошаровий рулет. Помістити його в жаростійку форму, змащену маслом. Рулет щедро змастити молоком і відправити в духовку, попередньо розігріту до 190 °С. Запікати при середній температурі до появи хрусткої скоринки.
«Наполеон» без випічки

«Наполеон» із лаваша з заварним кремом – рецепт, який виручить вас, коли потрібно приготувати десерт без використання духовки. Лаваш відмінно просочується кремом, стає м’яким та смачним. Такий торт виходить дуже бюджетним.
Склад:
- 200 г тонкого лаваша.
Для крему:
- 500 мл молока,
- 2 яйця,
- 80 г цукру,
- 50 г вершкового масла,
- 2 ст. л. борошна,
- 1 ст. л. крохмалю.
Приготування
У сотейник влити молоко, вбити яйця, насипати цукор, борошно та крохмаль. Перемішати продукти до однорідності. Поставити на повільний вогонь і під час помішування довести масу до кипіння. Проварити кілька хвилин до загустіння. Зняти крем із вогню, накрити харчовою плівкою «в контакт» – так, щоб вона лягла на поверхню крему, це потрібно, щоб уникнути утворення скоринки зверху.
Охолодити заварну основу до кімнатної температури. Додати до неї м’яке вершкове масло і перемішати до однорідності. Крем готовий.
Лаваші підсушити на сухій гарячій сковороді з обох боків до рум’яної скоринки.
Узяти 1 або 2 найкривіших лаваша і подрібнити їх у крихту для посипання торта зверху. Можна ще додати 2 розкришених печива.
На блюдо викласти лист лаваша і промастити його кремом. Накрити другим листом. Так, чергуючи шари коржів та крему, зібрати весь торт. Зверху посипати його подрібненою крихтою з лаваша. Відправити на ніч у холодильник для просочення.
Готовий торт можете прикрасити на свій смак ягодами, горіхами чи тертим шоколадом.
«Погляд часу» №49-8.12.2022