Страви з лісових грибів
Осінь – пора збору дарів лісу. Урізноманітнити щоденну або святкову трапезу допоможуть страви з грибів. Рецепти з грибами завжди ароматні, смачні й дуже апетитно виглядають.
Жульєн грибний

Склад:
- Гриби – 300 г,
- цибуля – 1 шт.,
- сметана (20 %) – 3 ст. л.,
- борошно – 1 ст. л.,
- сир твердий – 100 г,
- олія – 2 ст. л.,
- сіль та перець.
Приготування
Гриби помийте. Наріжте їх дрібними кубиками та обсмажте на олії. Додайте дрібно нарізану цибулю та тушкуйте на слабкому вогні.
В окрему каструлю влийте сметану і, помішуючи, варіть декілька хвилин. Додайте сіль, перець та борошно. Варіть до загущення.
Гриби викладіть у форми для випікання, залийте сметанним соусом та посипте тертим сиром. Поставте у розігріту до 200 °С духовку на 10 хв. Подавайте до столу гарячим.
Ризото грибне

Склад:
- Білі гриби – 500 г,
- вершкове масло – 100 г,
- сир твердий – 100 г,
- морква – 1 шт.,
- корінь петрушки – 1 шт.,
- цибуля – 1 шт.,
- часник – 3 зубчики,
- біле сухе вино – 300 г,
- рис нешліфований – 300 г,
- перець,
- сіль,
- петрушка.
Приготування
Зваріть бульйон із моркви, кореня петрушки та цибулі. Процідіть його через марлю. На сковорідці обсмажте сухий рис на олії, додайте вино та влийте до бульйону.
Наріжте гриби на великі кубики. На іншій сковорідці обсмажте часник на вершковому маслі, додайте гриби та тушкуйте до готовності. Додайте подрібнену цибулю і посмажте ще декілька хвилин. Додайте спеції за смаком.
Викладіть гриби до рису, накрийте кришкою і на слабкому вогні тушкуйте ще 5-10 хв. Подавайте на стіл теплим.
Гриби з овочами

Склад:
- Гриби – 500 г,
- цибуля – 1 шт.,
- морква – 2 шт.,
- перець болгарський – 1 шт.,
- сіль,
- чорний перець – за смаком.
Приготування
Обчистіть гриби, залийте їх холодною водою і варіть 15 хв. Помийте варені гриби під проточною холодною водою на друшляку. Потім наріжте їх маленькими кубиками.
Цибулю та моркву наріжте кружечками, а перець – соломкою.
На сковорідці обсмажте гриби, цибулю, моркву і перець. Тушкуйте до м’якості, помішуючи. Додайте спеції та сметану. Тушкуйте під накритою кришкою 10 хв.
Готову страву прикрасьте зеленню.
Гриби запечені в горщиках

Склад:
- Картопля – 4 шт.,
- м’ясо – 200 г,
- гриби – 150 г,
- цибуля – 1 шт.,
- вершки – 4 ст. л.,
- сир твердий – 100 г,
- спеції.
Приготування
Гриби помийте у холодній воді та поставте на вогонь. Варіть до готовності.
М’ясо обсмажте на соняшниковій олії. Цибулю обсмажте окремо. Картоплю наріжте кубиками чи кружечками.
У горщик викладіть усі інгредієнти шарами: м’ясо, картопля, цибуля, гриби. Посоліть та поперчіть за бажанням.
Змішайте вершки зі спеціями: мускатний горіх, лавровий лист, додайте зелень (кріп та петрушка) і залийте цією сумішшю вміст горщика.
Поставте у розігріту до 200 °С духову піч на 20-30 хв. За 5 хв. до готовності посипте натертим твердим сиром. Подавайте гарячим.
Рагу грибне

Склад:
- Гриби – 250 г,
- картопля – 5 шт.,
- рис – 3 ст. л.,
- горох – 3 ст. л.,
- томатна паста – 1-2 ст. л.,
- вершкове масло – 1 ст. л.,
- петрушка – 20 г,
- зелена цибуля – 20 г,
- сіль та перець.
Приготування
Наріжте білі гриби на великі кубики. Тушкуйте разом із зеленою цибулею 10 хв. на вершковому маслі. Додайте томатну пасту, посоліть та поперчіть. Варіть до закипання.
Картоплю наріжте кубиками, покладіть до решти продуктів. Через 5 хв. додайте горох і рис. Тушкуйте на слабкому вогні під закритою кришкою 20 хв. Додайте зелень та подавайте до столу.
«Погляд часу» №41-13.10.2022