Калина від усіх хвороб
Калина за своїми цілющими властивостями перевершує інші рослини. Її плоди містять вітаміну А удвічі більше, ніж плоди малини, а вміст кровотворного елемента – заліза – більший у півтора раза. У калині більше вітаміну С, ніж у цитрусових у 1,5 раза. Калину часто використовують у народній медицині. Настої й відвари з цієї ягоди покращують здоров’я й лікують від багатьох захворювань.

Від хвороб серця. 600 г ягід калини залити 2 л окропу й закрити пластмасовою кришкою. Поставити в тепле місце на 6 год. Розчин процідити через сито, ягоди перетерти дерев’яною ложкою. В отриманий розчин додати 0,5 л травневого меду, добре перемішати. Зберігати ліки в холодильнику.
Для лікування хвороб серця настій приймають по 1/3 скл. 2 рази на день перед їдою протягом місяця. Потім зробити тижневу перерву й повторити курс.
Від гіпертонії. 1 ст. л. гілочок калини, 2 ст. л. сушеної кропиви, 1 ст. л. кореня валеріани подрібнити й змішати. Влити 0,5 л води й довести до кипіння. Залишити настоюватися на годину, процідити. Пити настій малими ковтками протягом дня.
Від хвороб нирок і сечовивідних шляхів. 1 ст. л. сухих ягід калини й 1 ст. л. сухих березових бруньок залити 250 мл окропу. Залишити настоюватися на годину, процідити. Приймати раз на день за 30 хв. до їди.
Курс лікування – 10-15 днів.
Сечогінний збір. Змішати по 1 ст. л. плодів калини, квіток калачиків, кореня петрушки, кореня бедренцю, плодів шипшини, кореня любистку, листя мучниці, листя берези, кореня вовчуга, кореневищ пирію. 1 ст. л. подрібненої суміші залити 200 мл окропу і залишити настоюватися на 0,5 год. Потім процідити. Пити по 50 мл настою раз на день.
Від болю у шлунку. 50 г свіжих або сухих ягід калини розтерти, залити холодною кип’яченою водою й залишити настоюватися 5-6 год. Настій процідити. Приймати по 1 ст. л. перед їдою.
Від геморою. 2 ст. л. подрібненої кори калини залити 1 скл. води і довести до кипіння. Відвар процідити. Пити по 0,5 скл. 2 рази на день перед їдою.
При ГРВІ. 1 ст. л. кореня калини, 0,5 скл. соку калини, по 1 ст. л. квіток ромашки аптечної, трав чебрецю й м’яти змішати, залити 0,5 л окропу. Довести до кипіння і залишити настоюватися на 0,5 год. Процідити. Додати мед. Пити охолодженим за 30 хв. до їди двічі на день.
Від спазмів та судом. 0,5 ст. л. кори калини, 1 ч. л. листя меліси подрібнити. 1 ч. л. суміші залити 300 мл води, довести до кипіння. Залишити на 0,5 год. настоюватися. Процідити. Приймати по 1 ст. л. 3 рази на день за 0,5 год. до їди.
Перед вживанням настоянок обов’язково порадьтеся з лікарем.
«Погляд часу» №43-27.10.2022