Пальчики оближеш: рецепти бурякової ікри на зиму
Ікра буває не тільки кабачковою або баклажанною – бурякова займає гідне місце в рейтингу кращих зимових закусок. Як готується овочева ікра з буряка і з чим смачно поєднувати сезонний овоч?
Буряк по-грузинськи

Склад:
- Буряк – 2 шт.,
- морква – 2 шт.,
- цибуля – 2 шт.,
- петрушка чи кінза – 1 пучок,
- олія – 2-3 ст. л.,
- цукор – 1 ч. л.,
- аджика – 200 г,
- томатна паста – 2 ст. л.,
- вода – 100 мл,
- сіль,
- перець.
Приготування
Буряк і моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати шматочками, зелень подрібнити.
У сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю з морквою. Додати цукор, а через пару хвилин – аджику і томатну пасту. Перемішати, зменшити вогонь і готувати 6-8 хв.
Викласти буряк, залити водою, посолити і перемішати. Через 15-20 хв. додати зелень, вимкнути вогонь і залишити закуску на плиті на 10-20 хв.
Ікру розкласти по банках і закатати.
Ікра з часником і хріном

Склад:
- Буряк – 4 кг,
- часник – 180 г,
- хрін – 400 г,
- сіль – 1 ст. л.,
- цукор – 3 ст. л.,
- оцет 70 % – 1 ст. л.
Приготування
Буряк відварити до готовності, разом із часником пропустити через м’ясорубку, а хрін подрібнити в блендері.
Буряк із часником викласти в каструлю, зробити мінімальний вогонь і нагріти, додати сіль, цукор і довести до кипіння. Перемішати, додати хрін, потім кип’ятити 2-3 хв.
У кінці подрібнити всю масу блендером до однорідності, влити оцет і перемішати.
Готову ікру розкласти по банках і закатати.
Овочеве асорті

Склад:
- Буряк – 2 кг,
- помідори – 1 кг,
- болгарський перець – 600 г,
- часник – 4-5 зубчиків,
- олія – 200 г,
- сіль – 3-4 ст. л.,
- цукор – 1 ст. л.,
- яблучний оцет – 2 ст. л.
Приготування
Буряк, помідори і перець подрібнити на м’ясорубці. Часник подрібнити.
Буряк викласти в каструлю, довести до кипіння на повільному вогні та варити, постійно помішуючи. Потім зменшити вогонь і варити протягом 30-40 хв.
Додати помідори, готувати ще 0,5 год. Викласти перець і часник, продовжувати готувати протягом 20 хв.
Потім всипати сіль, цукор і влити оцет. Готувати 10 хв., розлити по банках і закатати кришками.
«Уют» №44-03.11.2022