Пальчики оближеш: рецепти бурякової ікри на зиму

Ікра буває не тільки кабачковою або баклажанною – бурякова займає гідне місце в рейтингу кращих зимових закусок. Як готується овочева ікра з буряка і з чим смачно поєднувати сезонний овоч?

Буряк по-грузинськи
Буряк по-грузинськи

Склад:

  • Буряк – 2 шт.,
  • морква – 2 шт.,
  • цибуля – 2 шт.,
  • петрушка чи кінза – 1 пучок,
  • олія – 2-3 ст. л.,
  • цукор – 1 ч. л.,
  • аджика – 200 г,
  • томатна паста – 2 ст. л.,
  • вода – 100 мл,
  • сіль,
  • перець.

Приготування

Буряк і моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати шматочками, зелень подрібнити.

У сковороді розігріти олію, обсмажити цибулю з морквою. Додати цукор, а через пару хвилин – аджику і томатну пасту. Перемішати, зменшити вогонь і готувати 6-8 хв.

Викласти буряк, залити водою, посолити і перемішати. Через 15-20 хв. додати зелень, вимкнути вогонь і залишити закуску на плиті на 10-20 хв.

Ікру розкласти по банках і закатати.

Ікра з часником і хріном

Бурякова ікра з часником і хріном

Склад:

  • Буряк – 4 кг,
  • часник – 180 г,
  • хрін – 400 г,
  • сіль – 1 ст. л.,
  • цукор – 3 ст. л.,
  • оцет 70 % – 1 ст. л.

Приготування

Буряк відварити до готовності, разом із часником пропустити через м’ясорубку, а хрін подрібнити в блендері.

Буряк із часником викласти в каструлю, зробити мінімальний вогонь і нагріти, додати сіль, цукор і довести до кипіння. Перемішати, додати хрін, потім кип’ятити 2-3 хв.

У кінці подрібнити всю масу блендером до однорідності, влити оцет і перемішати.

Готову ікру розкласти по банках і закатати.

Овочеве асорті

Овочеве асорті

Склад:

  • Буряк – 2 кг,
  • помідори – 1 кг,
  • болгарський перець – 600 г,
  • часник – 4-5 зубчиків,
  • олія – 200 г,
  • сіль – 3-4 ст. л.,
  • цукор – 1 ст. л.,
  • яблучний оцет – 2 ст. л.

Приготування

Буряк, помідори і перець подрібнити на м’ясорубці. Часник подрібнити.

Буряк викласти в каструлю, довести до кипіння на повільному вогні та варити, постійно помішуючи. Потім зменшити вогонь і варити протягом 30-40 хв.

Додати помідори, готувати ще 0,5 год. Викласти перець і часник, продовжувати готувати протягом 20 хв.

Потім всипати сіль, цукор і влити оцет. Готувати 10 хв., розлити по банках і закатати кришками.

«Уют» №44-03.11.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *