Створіть квасолевий «конвейєр»

квасоля
Створіть квасолевий «конвейєр»

«УЮТ» №24-2019

Кущову квасолю можна обробляти і як однозбірну, і як багатозбірну культуру. У першому випадку наприкінці літа збирають зріле зерно, а в другому – періодично знімають зелені незрілі боби (лопатки)

Сіяти можна із середини травня кожні два тижні, щоб створити такий собі квасолевий «конвейєр» – безперервно збирати зрілі зелені плоди. 15 липня – останній термін посіву, при якому ще можна отримати урожай зелених лопаток. А для отримання врожаю спілих квасолин сіють тільки в ранні терміни, оскільки при пізньому посіві вони недостатньо визрівають. На легких ґрунтах ще можна посіяти в першій декаді червня.

У цього різновиду квасолі є особливості, знання яких дозволить значно збільшити урожай.

•Як тільки висота рослин досягне 15 см, їх треба злегка підгорнути. А незадовго до формування бобів кущову квасолю підгортають ще раз, але вже сильніше. Підгортання проводять, як тільки земля підсохне після внесення підживлення й поливів. Кущі в такому випадку отримують опору і не вилягають під час вітру чи дощу.

•Кущову квасолю не прищипують, але якщо зростання її затягується, то краще всі квіткові китиці з бутонами прищипнути – усе одно вони не дозріють.

• При збиранні врожаю рослини не слід висмикувати з корінням, краще їх зрізати. Це потрібно для того, щоб у землі залишилися корені з бульбочковими бактеріями, бо вони збагачують її гумусом та азотом. Тому після квасолі добре ростуть овочі без додаткового азотного добрива.

Марина Зигуля, агротехнік

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *