Створіть квасолевий «конвейєр»

квасоля
Створіть квасолевий «конвейєр»

«УЮТ» №24-2019

Кущову квасолю можна обробляти і як однозбірну, і як багатозбірну культуру. У першому випадку наприкінці літа збирають зріле зерно, а в другому – періодично знімають зелені незрілі боби (лопатки)

Сіяти можна із середини травня кожні два тижні, щоб створити такий собі квасолевий «конвейєр» – безперервно збирати зрілі зелені плоди. 15 липня – останній термін посіву, при якому ще можна отримати урожай зелених лопаток. А для отримання врожаю спілих квасолин сіють тільки в ранні терміни, оскільки при пізньому посіві вони недостатньо визрівають. На легких ґрунтах ще можна посіяти в першій декаді червня.

У цього різновиду квасолі є особливості, знання яких дозволить значно збільшити урожай.

•Як тільки висота рослин досягне 15 см, їх треба злегка підгорнути. А незадовго до формування бобів кущову квасолю підгортають ще раз, але вже сильніше. Підгортання проводять, як тільки земля підсохне після внесення підживлення й поливів. Кущі в такому випадку отримують опору і не вилягають під час вітру чи дощу.

•Кущову квасолю не прищипують, але якщо зростання її затягується, то краще всі квіткові китиці з бутонами прищипнути – усе одно вони не дозріють.

• При збиранні врожаю рослини не слід висмикувати з корінням, краще їх зрізати. Це потрібно для того, щоб у землі залишилися корені з бульбочковими бактеріями, бо вони збагачують її гумусом та азотом. Тому після квасолі добре ростуть овочі без додаткового азотного добрива.

Марина Зигуля, агротехнік

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *