Суп харчо з яловичиною
Харчо в перекладі з грузинської означає «яловичий суп», але хтось і десь вирішив, що суп харчо обов’язково повинен бути зварений із баранини. Давайте ж приготуємо знамените грузинське частування за класичним рецептом!
Яловичину беріть пожирніше! Найважливіші компоненти харчо – волоські горіхи і кислий соус ткемалі. Суп виходить густим, пряним, гострим, з великою кількістю запашної зелені.
- Вода – 1 л,
- яловичина – 400 г,
- цибуля – 2 шт.,
- ткемалі – 2 ст. л.,
- томатна паста – 2 ст. л.,
- часник – 3-4 зубки,
- хмелі-сунелі – 1 ч. л.,
- лавровий лист – 2 шт.,
- базилік – 0,5 ч. л.,
- червоний перець – 0,25 ч. л.,
- кріп – 1 ст. л.,
- петрушка – 1 ст. л.,
- кінза – 1 ст. л.,
- рис – 0,5 скл.,
- волоські горіхи – 0,25 скл.
Поставити каструлю з водою і м’ясом на вогонь. Додати нарізану кубиками цибулину, лаврові листочки і варити на малому вогні 1,5 ч.
Кріп, петрушку, кінзу, часник дрібно нарізати. Горіхи подрібнити. Ще одну цибулину дрібно нарізати, підсмажити в невеликій кількості олії до прозорості. Додати ткемалі, томатну пасту, хмелі-сунелі, базилік, червоний перець, часник і половину нарізаної свіжої зелені. Перемішати.
Додати в бульйон промитий рис, через 10 хв. – засмажку, горіхи і решту зелені. При першому закипанні зняти з вогню, дати настоятися.
Вийняти м’ясо з супу, нарізати його шматочками і знову покласти в каструлю. Подавати харчо, посипавши ароматною зеленню!