Супер-смачні соуси до м’ясних страв

Відомо, що за допомогою смачного соусу можна змінити смак звичайної страви до невпізнання. Соус додає гостроту, пікантність, ніжність, легкість і гаму інших смакових відчуттів, якщо приготовлено правильно і з душею.
Соус із хріном
- 1 ст. л. борошна,
- 2 ст. л. натертого хрону,
- 1/2 скл. сметани,
- по 2 ст. л. оцту і масла.
1 ст. л. борошна злегка підсмажити з такою ж кількістю масла, розвести склянкою гарячого бульйону, отриманого при варінні м’ясних продуктів, додати сметану і варити на слабкому вогні протягом 5-10 хв. Одночасно підготувати хрін: у маленьку каструлю чи на сковороду покласти по 2 ст. л. вершкового масла і тертого хрону і злегка прожарити.
Потім влити 1-2 ст. л. оцту і таку ж кількість води, додати 1 лавровий листок, 5-8 горошин чорного перцю і поставити на вогонь, для того, щоб випарувати рідину. Проварений хрін покласти у приготовлений соус, прокип’ятити і, знявши з вогню, посолити, додати шматочок масла і розмішати.
Часниковий соус
- 2 яйця,
- 2 ч. л. солі,
- часник, чорний і червоний перець – за смаком,
- 1-2 ст. л. олії,
- сік лимона чи трохи оцту,
- 1/3 скл. кефіру.
Збити всі інгредієнти до однорідної маси і починати вливати дуже тонкою цівкою олію. Додаємо сік лимона за смаком (за бажанням).
Соус зберігати у холодильнику, перед подачею заправити соус кефіром, добре перемішати.
Соус із карі
- 2 ст. л. сметани,
- 2 ст. л. майонезу,
- 2 скл. ряжанки чи кефіру,
- перець червоний і чорний,
- 1/2 ч. л. карі,
- 2 зубчики часнику,
- 1 ст. л. оцту.
Все з’єднати і ретельно перемішати. Соус готовий!
Зберігати у холодильнику.
Гірчично-медовий соус
- 2 ст. л. сметани,
- 2 ст. л. майонезу,
- 2 ст. л. гірчиці «Діжон» (зернами), або без – за смаком,
- 1 ст. л. меду,
- 1 зубчик часнику,
- 1 ч. л. соку лимона,
- 1 ст. л. оливкової олії,
- перець білий.
Усі компоненти змішати до густої однорідної маси.
Гострий турецький соус
- 2 цибулини,
- 1 ст. л. томатної пасти або 1/2 скл. томатів подрібнених,
- 2 ст. л. оливкової олії,
- сіль,
- червоний і чорний перець,
- 1 ч. л. меленого коріандру,
- зелень кінзи,
- кропу,
- 1 ч. л. соку лимона чи оцту – за смаком,
- 1 солодкий перець (червоний).
Подрібнити у блендері до крихти й отриману масу залити у соусник, заправивши спеціями за смаком.
Томатний соус
- 1/2 скл. томату-пюре,
- 1 ст. л. борошна,
- 1 морквина,
- петрушка і цибуля – за смаком,
- по 1 ст. л. гострого томатного соусу і масла.
Очищене коріння і цибулю нарізати і підсмажити з 1 ст. л. масла і 1 ст. л. борошна, потім додати томат-пюре, розмішати, розвести 1 скл. бульйону і проварити на слабкому вогні протягом 8-10 хв. Після закінчення варіння у соус додати сіль, 1 ст. л. гострого томатного соусу, шматочок масла і ретельно перемішати до повного з’єднання з соусом, після чого процідити крізь сито.