Святкуємо Різдво

6 січня відзначають Святвечір, а 7 січня відзначають Різдво Христове. Православні християни у Святий вечір не вживають їжу до появи на небі першої зірки. Лише після її появи сідають за святковий стіл.

У цей день усе ще триває Різдвяний піст, тому страви на святковому столі повинні бути пісними. Їх повинно бути рівно дванадцять, як і апостолів Ісуса Христа.

Обов’язкова страва різдвяного столу – кутя, яку готують із пшениці чи рису з родзинками.

Кутя й узвар – перші дві з 12 обов’язкових страв різдвяного столу.

На перше подають пісний борщ або капусняк. На стіл також прийнято подавати хліб.

Голубці – символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є посилання до «голуба».

Вінегрет – він також може стати відмінною альтернативою гарніру.

Вареники – символ достатку.

Соління – відмінне доповнення до будь-якого столу.

Риба – загальноприйнятий символ Христа. І навіть перших апостолів – рибалок – звали «ловцями душ людських».

Гриби – універсальний продукт під час практично кожного православного посту.

Запечені яблука – їх можна запекти з медом і родзинками, додавши в процесі приготування корицю і гвоздику.

Пісні пиріжки чи пампушки – символ здоров’я і щастя.

Особливо смачна кутя
Святвечір

Це класичний варіант – із медом і сухофруктами. Але… сюди чудово вписується корінь імбиру та лимонна цедра. З цими доповненнями класична кутя з пшениці виходить особливо смачною.

Склад:

  • 1 скл. пшениці,
  • 4 скл. води,
  • 50 г вершкового масла,
  • 2-3 ст. л. меду,
  • 2 ст. л. маку,
  • жменя горіхів,
  • 100 г кураги,
  • жменя родзинок,
  • лимон (цедра та сік),
  • 1 см кореня імбиру.

Приготування

Пшеницю залити водою на ніч для набухання. Вранці її злити і залити новою водою. Варити на невеликому вогні 1 год. до готовності.

Додати вершкове масло, нарізану кубиками курагу і жменю родзинок. Потім – мак і корінь імбиру, натертого на дрібній тертці, жменю подрібнених горіхів і перемішати кашу. Додати до куті мед і цедру лимона. Влити 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз перемішати. Залишити кутю на 2 год., щоб вона настоялася.

Духмяний узвар

Цей напій якнайкраще підійде до святкового столу. Ми додали до нього різні трави і спеції. Розмарин надасть узвару ідеального хвойного присмаку.

Узвар

Склад:

На 3 л каструлю:

  • 500 г сухофруктів,
  • 2-3 ст. л. цукру,
  • 4 гілочки розмарину.

Приготування

Сухофрукти промити. Викласти в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння, додати цукор. Зняти з вогню і додати гілочки розмарину, порізані великими шматками. Закрити кришкою і дати настоятися.

Пиріг «До першої зірки»

Ця пісна духмяна випічка прикрасить Святвечір і у вашому домі! Вирішуйте самі, що додати до пирога, виходячи зі своїх власних смакових вподобань (варення, горіхи, родзинки).

Пиріг

Склад:

  • 100 мл олії,
  • 150 г цукру,
  • 200 мл свіжовичавленого соку апельсина (з 2 апельсинів), 330 г борошна, цедра 1 апельсина, 100 г родзинок, 0,5 ч. л. соди, 1 ч. л. соку лимона, дрібка ваніліну, 1/4 ч. л. солі.

Глазур:

  • 150 г цукрової пудри,
  • 3-4 ч. л. води.

Приготування

Родзинки залити окропом на 5 хв. Змішати в мисці цукор, сіль, ванілін та олію. Натерти в миску цедру.

З апельсинів вичавити сік. Додати в миску родзинки (можна замінити курагою), апельсиновий сік, гашену соду, перемішати. Частинами всипати борошно та замісити тісто. Воно має вийти, як густа сметана.

Форму змастити олією. Викласти тісто. Поставити в розігріту до 180 °С духовку. Випікати 45-50 хв. Накрити рушником, дати охолонути.

Для глазурі в миску висипати цукрову пудру, додати спочатку 2 ложки води, потім, при необхідності, ще 1-2. Глазур має бути густою.

Замість води можна використовувати сік лимона – глазур вийде білосніжною та швидше застигне.

Покрити пиріг глазур’ю, оздобити на власний смак.

Шинка з рульки по-українськи

Готуємо ароматну шинку зі свинячої рульки. Рецепт дуже простий у приготуванні. За смаком приблизно як буженина, але м’якіша й набагато соковитіша.

Шинка з рульки по-українськи

Склад:

  • 1,5 кг рульки,
  • 2 цибулини,
  • 2 лаврових листи,
  • 10 горошин перцю,
  • 2 ст. л. солі,
  • 4 зубчики часнику.

Приготування

Рульку ретельно вимити. Залити холодною водою, щоб м’ясо було ледь покрите, і поставити на помірний вогонь. Перед початком кипіння знімати піну, посолити, покласти цибулю і варити при дуже повільному, практично непомітному кипінні близько 2,5 год. Додати перець та варити ще 30-40 хв. За 10-15 хв. до закінчення варіння покласти лаврові листки.

Дати охолонути в бульйоні до теплого стану. Дістати рульку і покласти на шматок чистої марлі. Зробити поздовжній розріз по всій довжині аж до кістки. Акуратно відокремити і видалити кістку (дуже важливо рульку не переварити, тобто в кінці варіння м’ясо не має відпадати від кісток).

Розгорнути шматок м’яса в пласт. М’ясо поперчити, досолити. Викласти зверху подрібнений часник. Скрутити рульку рулетом і дуже щільно загорнути в марлю. Покласти в миску, накрити тарілочкою, зверху – вантаж (1-2 кг), і все це поставити в холодильник годин на 5-8. Потім розгорнути марлю, нарізати.

Насолоджуйтеся найніжнішим смаком!

Карасі у сметані

Карасі – одна з найсмачніших риб. Якщо гарненько їх підсмажити і запекти у сметані, то смак вийде просто неперевершений!

Карасі у сметані

Склад:

  • 5-8 шт. карасів,
  • 50 г борошна,
  • 0,5 цибулі-порею,
  • 5 гілочок кропу,
  • 2 зубчики часнику,
  • 300 г сметани,
  • 200 мл вершків,
  • олія – для смаження,
  • сіль.

Приготування

Карасі помити, посолити за смаком, запанірувати в борошні й обсмажити на олії з кожного боку.

Цибулю-порей нарізати кружечками.

Дно форми для запікання змастити олією і викласти кружечками цибулі. Викласти карасі на цибулю. Змішати в мисці 300 г сметани і 200 мл вершків, залити рибу цією сумішшю.

Подрібнити зелень і зубчики часнику. Посипати рибу часником і зеленню. Запікати карасі в духовці при температурі 160 °С 20-30 хв.

Печінковий торт із грибною начинкою
Печінковий торт із грибною начинкою

Склад:

  • 800 г курячої печінки,
  • 1 скл. борошна,
  • 1 скл. молока,
  • 3 яйця,
  • цибулина,
  • перець,
  • сіль,
  • олія.

Для начинки:

  • 300 г печериць,
  • по 1 морквині та цибулині,
  • майонез.

Приготування

Печінку змолоти на м’ясорубці, влити молоко, збиті яйця, натерту цибулю, борошно, посолити, поперчити, влити 2-3 ст. л. олії і вимішати.

На сковорідці насмажити млинців.

Для начинки дрібненько порізати гриби, натерти на крупній тертці моркву, порізати кубиками цибулю і смажити на олії до готовності, в кінці посолити і поперчити.

Кожен млинець змастити майонезом, на нього викласти начинку і так сформувати тортик. Зверху потерти яйце чи твердий сир і посипати зеленою цибулькою.

Салат «Святковий»
Салат «Святковий»

Склад:

  • 300 г шинки,
  • 200 г консервованих печериць,
  • морквина,
  • 4 яйця,
  • цибулина,
  • 200 г твердого сиру,
  • 100 г волоських горіхів,
  • майонез,
  • гілочки зеленого кропу,
  • зерна граната.

Приготування

Усі інгредієнти подрібнити окремо. Цибулину нарізати кубиками і замаринувати у воді з сіллю, дрібкою цукру і лимонним соком.

Моркву і яйця зварити, почистити і натерти на крупній тертці. Шинку і гриби нарізати кубиками чи соломкою, сир натерти на тертці, горіхи подрібнити.

Салат викласти шарами: шинка – гриби – цибуля – сир – морква – яйця – горіхи. Кожен шар змастити майонезом. Зверху покласти гілочки кропу у вигляді ялинки і прикрасити її зернами граната.

«Погляд часу» №1-1.01.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *