Святкуємо Різдво
6 січня відзначають Святвечір, а 7 січня відзначають Різдво Христове. Православні християни у Святий вечір не вживають їжу до появи на небі першої зірки. Лише після її появи сідають за святковий стіл.
У цей день усе ще триває Різдвяний піст, тому страви на святковому столі повинні бути пісними. Їх повинно бути рівно дванадцять, як і апостолів Ісуса Христа.
Обов’язкова страва різдвяного столу – кутя, яку готують із пшениці чи рису з родзинками.
Кутя й узвар – перші дві з 12 обов’язкових страв різдвяного столу.
На перше подають пісний борщ або капусняк. На стіл також прийнято подавати хліб.
Голубці – символ любові Божої і Святого Духа, адже в назві є посилання до «голуба».
Вінегрет – він також може стати відмінною альтернативою гарніру.
Вареники – символ достатку.
Соління – відмінне доповнення до будь-якого столу.
Риба – загальноприйнятий символ Христа. І навіть перших апостолів – рибалок – звали «ловцями душ людських».
Гриби – універсальний продукт під час практично кожного православного посту.
Запечені яблука – їх можна запекти з медом і родзинками, додавши в процесі приготування корицю і гвоздику.
Пісні пиріжки чи пампушки – символ здоров’я і щастя.
Особливо смачна кутя

Це класичний варіант – із медом і сухофруктами. Але… сюди чудово вписується корінь імбиру та лимонна цедра. З цими доповненнями класична кутя з пшениці виходить особливо смачною.
Склад:
- 1 скл. пшениці,
- 4 скл. води,
- 50 г вершкового масла,
- 2-3 ст. л. меду,
- 2 ст. л. маку,
- жменя горіхів,
- 100 г кураги,
- жменя родзинок,
- лимон (цедра та сік),
- 1 см кореня імбиру.
Приготування
Пшеницю залити водою на ніч для набухання. Вранці її злити і залити новою водою. Варити на невеликому вогні 1 год. до готовності.
Додати вершкове масло, нарізану кубиками курагу і жменю родзинок. Потім – мак і корінь імбиру, натертого на дрібній тертці, жменю подрібнених горіхів і перемішати кашу. Додати до куті мед і цедру лимона. Влити 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз перемішати. Залишити кутю на 2 год., щоб вона настоялася.
Духмяний узвар
Цей напій якнайкраще підійде до святкового столу. Ми додали до нього різні трави і спеції. Розмарин надасть узвару ідеального хвойного присмаку.

Склад:
На 3 л каструлю:
- 500 г сухофруктів,
- 2-3 ст. л. цукру,
- 4 гілочки розмарину.
Приготування
Сухофрукти промити. Викласти в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння, додати цукор. Зняти з вогню і додати гілочки розмарину, порізані великими шматками. Закрити кришкою і дати настоятися.
Пиріг «До першої зірки»
Ця пісна духмяна випічка прикрасить Святвечір і у вашому домі! Вирішуйте самі, що додати до пирога, виходячи зі своїх власних смакових вподобань (варення, горіхи, родзинки).

Склад:
- 100 мл олії,
- 150 г цукру,
- 200 мл свіжовичавленого соку апельсина (з 2 апельсинів), 330 г борошна, цедра 1 апельсина, 100 г родзинок, 0,5 ч. л. соди, 1 ч. л. соку лимона, дрібка ваніліну, 1/4 ч. л. солі.
Глазур:
- 150 г цукрової пудри,
- 3-4 ч. л. води.
Приготування
Родзинки залити окропом на 5 хв. Змішати в мисці цукор, сіль, ванілін та олію. Натерти в миску цедру.
З апельсинів вичавити сік. Додати в миску родзинки (можна замінити курагою), апельсиновий сік, гашену соду, перемішати. Частинами всипати борошно та замісити тісто. Воно має вийти, як густа сметана.
Форму змастити олією. Викласти тісто. Поставити в розігріту до 180 °С духовку. Випікати 45-50 хв. Накрити рушником, дати охолонути.
Для глазурі в миску висипати цукрову пудру, додати спочатку 2 ложки води, потім, при необхідності, ще 1-2. Глазур має бути густою.
Замість води можна використовувати сік лимона – глазур вийде білосніжною та швидше застигне.
Покрити пиріг глазур’ю, оздобити на власний смак.
Шинка з рульки по-українськи
Готуємо ароматну шинку зі свинячої рульки. Рецепт дуже простий у приготуванні. За смаком приблизно як буженина, але м’якіша й набагато соковитіша.

Склад:
- 1,5 кг рульки,
- 2 цибулини,
- 2 лаврових листи,
- 10 горошин перцю,
- 2 ст. л. солі,
- 4 зубчики часнику.
Приготування
Рульку ретельно вимити. Залити холодною водою, щоб м’ясо було ледь покрите, і поставити на помірний вогонь. Перед початком кипіння знімати піну, посолити, покласти цибулю і варити при дуже повільному, практично непомітному кипінні близько 2,5 год. Додати перець та варити ще 30-40 хв. За 10-15 хв. до закінчення варіння покласти лаврові листки.
Дати охолонути в бульйоні до теплого стану. Дістати рульку і покласти на шматок чистої марлі. Зробити поздовжній розріз по всій довжині аж до кістки. Акуратно відокремити і видалити кістку (дуже важливо рульку не переварити, тобто в кінці варіння м’ясо не має відпадати від кісток).
Розгорнути шматок м’яса в пласт. М’ясо поперчити, досолити. Викласти зверху подрібнений часник. Скрутити рульку рулетом і дуже щільно загорнути в марлю. Покласти в миску, накрити тарілочкою, зверху – вантаж (1-2 кг), і все це поставити в холодильник годин на 5-8. Потім розгорнути марлю, нарізати.
Насолоджуйтеся найніжнішим смаком!
Карасі у сметані
Карасі – одна з найсмачніших риб. Якщо гарненько їх підсмажити і запекти у сметані, то смак вийде просто неперевершений!

Склад:
- 5-8 шт. карасів,
- 50 г борошна,
- 0,5 цибулі-порею,
- 5 гілочок кропу,
- 2 зубчики часнику,
- 300 г сметани,
- 200 мл вершків,
- олія – для смаження,
- сіль.
Приготування
Карасі помити, посолити за смаком, запанірувати в борошні й обсмажити на олії з кожного боку.
Цибулю-порей нарізати кружечками.
Дно форми для запікання змастити олією і викласти кружечками цибулі. Викласти карасі на цибулю. Змішати в мисці 300 г сметани і 200 мл вершків, залити рибу цією сумішшю.
Подрібнити зелень і зубчики часнику. Посипати рибу часником і зеленню. Запікати карасі в духовці при температурі 160 °С 20-30 хв.
Печінковий торт із грибною начинкою

Склад:
- 800 г курячої печінки,
- 1 скл. борошна,
- 1 скл. молока,
- 3 яйця,
- цибулина,
- перець,
- сіль,
- олія.
Для начинки:
- 300 г печериць,
- по 1 морквині та цибулині,
- майонез.
Приготування
Печінку змолоти на м’ясорубці, влити молоко, збиті яйця, натерту цибулю, борошно, посолити, поперчити, влити 2-3 ст. л. олії і вимішати.
На сковорідці насмажити млинців.
Для начинки дрібненько порізати гриби, натерти на крупній тертці моркву, порізати кубиками цибулю і смажити на олії до готовності, в кінці посолити і поперчити.
Кожен млинець змастити майонезом, на нього викласти начинку і так сформувати тортик. Зверху потерти яйце чи твердий сир і посипати зеленою цибулькою.
Салат «Святковий»

Склад:
- 300 г шинки,
- 200 г консервованих печериць,
- морквина,
- 4 яйця,
- цибулина,
- 200 г твердого сиру,
- 100 г волоських горіхів,
- майонез,
- гілочки зеленого кропу,
- зерна граната.
Приготування
Усі інгредієнти подрібнити окремо. Цибулину нарізати кубиками і замаринувати у воді з сіллю, дрібкою цукру і лимонним соком.
Моркву і яйця зварити, почистити і натерти на крупній тертці. Шинку і гриби нарізати кубиками чи соломкою, сир натерти на тертці, горіхи подрібнити.
Салат викласти шарами: шинка – гриби – цибуля – сир – морква – яйця – горіхи. Кожен шар змастити майонезом. Зверху покласти гілочки кропу у вигляді ялинки і прикрасити її зернами граната.
«Погляд часу» №1-1.01.2022