Свіжа зелень – у весняному раціоні харчування

Забезпечити організму повноцінну вітамінізацію навесні дозволить свіжа зелень. Три «зелених кита» – щавель, шпинат і салат – допоможуть урізноманітнити весняний раціон смачними та корисними стравами і значно підвищити імунітет.

Що приготувати зі щавлю?

Зелений борщ, суп зі щавлю – як тільки не називають цю смачну страву. Так, ми найчастіше використовуємо щавель саме так, але в усьому світі у нього різне застосування. У Франції вирощують різні сорти і додають у салати і м’ясні страви, роблять соуси. Англійці смажать і тушкують щавель, використовуючи його як гарнір, а італійці кладуть його до своєї знаменитої пасти.

Картопляний салат зі щавлю

Картопляний салат зі щавлю

  • 4 зварені в мундирі й очищені картоплини,
  • 4 яйця,
  • 2 солоних огірки,
  • пучок щавлю,
  • кріп,
  • петрушка,
  • кінза,
  • цибулина,
  • 1 ч. л. гірчиці,
  • сіль,
  • перець,
  • олія.

Картоплю нарізати брусочками, цибулю – кільцями, скласти в салатницю і дати трохи постояти. Зелень подрібнити, щавель і огірки нарізати смужками, порізати яйця. Змішати з картоплею і цибулею, додати гірчицю, сіль, перець і трохи олії.

Щавлеві трубочки

Щавлеві трубочки

  • 100 г щавлю,
  • 50 г кінзи,
  • 100 г пармезану,
  • 100 г вершкового сиру,
  • 150 г батона, потовченого в крихту,
  • яйце,
  • олія – для смаження.

Зелень дрібно нарізати, покласти в друшляк і залити окропом на 10 сек. Дати стекти воді.

Натертий на дрібній тертці пармезан, змішати з крихтами і вершковим сиром, третину цієї суміші додати в зелень і перемішати.

Частину сирної суміші, що залишилася, викласти рівним шаром на обробній дошці. Брати невеликими порціями зелень, прокатувати її по паніровці, формуючи трубочки.

Перед смаженням вмочати в підготовлене збите яйце. Обсмажувати 2-3 хв.

 

Що приготувати зі шпинату

Листя шпинату не варять у великій кількості води. Щоб підготувати шпинат для обраної страви, листя потрібно вимити і просушити, скласти в посудину з невеликою кількістю води і тушкувати 5-7 хв. Злити рідину, злегка віджавши шпинат, – і він готовий.


Салат із беконом та шпинатом

Салат із беконом та шпинатом

  • Пучок шпинату,
  • 4 смужки бекону,
  • 3 яйця,
  • сухарики,
  • оцет,
  • олія.

Листя молодого шпинату вмочити в олію і викласти на плоске блюдо. Смужки бекону обсмажити і додати до листя. Подрібненими яйцями посипати зверху, скропити  оцтом, посипати сухариками.

 

Макарони зі шпинатом

  • Вершкове масло,
  • зубчик часнику,
  • пучок шпинату,
  • сік лимона,
  • 1 ст. л. сметани,
  • макарони.

Відварити макарони. Подрібнений шпинат, вершкове масло з часником, лимонний сік і сметану ретельно перемішати. Макарони змішати з отриманим соусом.

 

Що приготувати із салату

Рекомендується зберігати салат не більше доби і, звичайно, не їсти зів’яле листя: шкоди в ньому більше, ніж користі. Салат, на відміну від шпинату і щавлю, краще їсти свіжим. Він відмінно підходить як гарнір до м’ясних і рибних страв, а також є добавкою до овочевих.


Французький зелений салат

400 г салату, 200 г твердого сиру, 3 ст. л. соку лимона, 150 г вершків, перець мелений, сіль.

Сир натерти, змішати з лимонним соком, вершками, перцем. Розтирати до тих пір, поки заправка не стане однорідною. Салат нарізати невеликими смужками, викласти на блюдо, залити збитою заправкою і добре перемішати.

 

Сирно-горіхова закуска

Сирно-горіхова закуска

  • Пучок листового салату,
  • 100 г будь-яких горіхів,
  • 300 г сиру,
  • кріп,
  • сіль,
  • майонез і часник – за смаком.

Подрібнені горіхи змішати з сиром, часником, порізаною зеленню і майонезом. Начинку викласти на підготовлені листки салату, зкрутити рулетиком.

Погляд часу №14-02.04.2020

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *