Свіжа зелень – у весняному раціоні харчування
Забезпечити організму повноцінну вітамінізацію навесні дозволить свіжа зелень. Три «зелених кита» – щавель, шпинат і салат – допоможуть урізноманітнити весняний раціон смачними та корисними стравами і значно підвищити імунітет.
Що приготувати зі щавлю?
Зелений борщ, суп зі щавлю – як тільки не називають цю смачну страву. Так, ми найчастіше використовуємо щавель саме так, але в усьому світі у нього різне застосування. У Франції вирощують різні сорти і додають у салати і м’ясні страви, роблять соуси. Англійці смажать і тушкують щавель, використовуючи його як гарнір, а італійці кладуть його до своєї знаменитої пасти.
Картопляний салат зі щавлю
- 4 зварені в мундирі й очищені картоплини,
- 4 яйця,
- 2 солоних огірки,
- пучок щавлю,
- кріп,
- петрушка,
- кінза,
- цибулина,
- 1 ч. л. гірчиці,
- сіль,
- перець,
- олія.
Картоплю нарізати брусочками, цибулю – кільцями, скласти в салатницю і дати трохи постояти. Зелень подрібнити, щавель і огірки нарізати смужками, порізати яйця. Змішати з картоплею і цибулею, додати гірчицю, сіль, перець і трохи олії.
Щавлеві трубочки
- 100 г щавлю,
- 50 г кінзи,
- 100 г пармезану,
- 100 г вершкового сиру,
- 150 г батона, потовченого в крихту,
- яйце,
- олія – для смаження.
Зелень дрібно нарізати, покласти в друшляк і залити окропом на 10 сек. Дати стекти воді.
Натертий на дрібній тертці пармезан, змішати з крихтами і вершковим сиром, третину цієї суміші додати в зелень і перемішати.
Частину сирної суміші, що залишилася, викласти рівним шаром на обробній дошці. Брати невеликими порціями зелень, прокатувати її по паніровці, формуючи трубочки.
Перед смаженням вмочати в підготовлене збите яйце. Обсмажувати 2-3 хв.
Що приготувати зі шпинату
Листя шпинату не варять у великій кількості води. Щоб підготувати шпинат для обраної страви, листя потрібно вимити і просушити, скласти в посудину з невеликою кількістю води і тушкувати 5-7 хв. Злити рідину, злегка віджавши шпинат, – і він готовий.
Салат із беконом та шпинатом
- Пучок шпинату,
- 4 смужки бекону,
- 3 яйця,
- сухарики,
- оцет,
- олія.
Листя молодого шпинату вмочити в олію і викласти на плоске блюдо. Смужки бекону обсмажити і додати до листя. Подрібненими яйцями посипати зверху, скропити оцтом, посипати сухариками.
Макарони зі шпинатом
- Вершкове масло,
- зубчик часнику,
- пучок шпинату,
- сік лимона,
- 1 ст. л. сметани,
- макарони.
Відварити макарони. Подрібнений шпинат, вершкове масло з часником, лимонний сік і сметану ретельно перемішати. Макарони змішати з отриманим соусом.
Що приготувати із салату
Рекомендується зберігати салат не більше доби і, звичайно, не їсти зів’яле листя: шкоди в ньому більше, ніж користі. Салат, на відміну від шпинату і щавлю, краще їсти свіжим. Він відмінно підходить як гарнір до м’ясних і рибних страв, а також є добавкою до овочевих.
Французький зелений салат
400 г салату, 200 г твердого сиру, 3 ст. л. соку лимона, 150 г вершків, перець мелений, сіль.
Сир натерти, змішати з лимонним соком, вершками, перцем. Розтирати до тих пір, поки заправка не стане однорідною. Салат нарізати невеликими смужками, викласти на блюдо, залити збитою заправкою і добре перемішати.
Сирно-горіхова закуска
- Пучок листового салату,
- 100 г будь-яких горіхів,
- 300 г сиру,
- кріп,
- сіль,
- майонез і часник – за смаком.
Подрібнені горіхи змішати з сиром, часником, порізаною зеленню і майонезом. Начинку викласти на підготовлені листки салату, зкрутити рулетиком.
Погляд часу №14-02.04.2020