Свіже чи ні?

Лише за зовнішнім виглядом важко оцінити, свіжі продукти перед вами чи ні. Звісно, потрібно дивитися інформацію на етикетці. Якщо ж її немає, можна скористатися іншими перевіреними методами.

Прості способи перевірити

Яйця. Опустіть яйце у склянку з водою. Якщо воно свіже, то ляже на бік. Яйця тижневої давнини спливатимуть догори тупим кінцем, а продукти від двох до трьох тижнів висітимуть у воді догори тупим кінцем. Якщо яйце дуже несвіже, воно просто спливе на поверхню.

Чи свіжі яйця?

Вершкове масло. Залийте шматочок продукту окропом. Якщо масло справжнє, воно відразу розтане і розпливеться. А ось маргарин розпадеться на шматочки.

Сметана. Деякі виробники для покращення консистенції додають крохмаль. Його наявність просто виявити у домашніх умовах: йод або люголь слід змішати з невеликою порцією сметани. Неякісна сметана, яка містить крохмаль, посиніє. Якщо сметана містить стабілізатор карраганин (штучна добавка, яку додають для згущення продукту), у ній утворюються згустки, крупинки і навіть грудки. Щоб перевірити сметану на наявність рослинних жирів, розведіть ложку сметани у склянці гарячої води. Жири плаватимуть на поверхні у вигляді білих згустків.

Молоко. Щоб дізнатися, чи долили молоко водою, розведіть одну частину молока двома частинами спирту, добре збовтайте та вилийте на тарілочку. Якщо у молоці відразу з’являться клаптики білого кольору – продукт якісний. Якщо клаптики з’являться з запізненням або не з’являться зовсім – молоко розвели водою.

Кисломолочний сир. Наявність крохмалю з’ясовуємо за допомогою йоду – так само, як у випадку сметани. Капніть трішки йоду на шматочок сиру: неякісний продукт посиніє, натуральний – стане рудим.

Перевірка якості сиру йодом

Риба. Немутні очі однорідного кольору, ціла, не пошкоджена луска та червонуваті зябри – ознака свіжої риби. М’ясо в якісної риби має бути рожевого кольору, у жодному разі не коричневим. Покладіть рибу у миску з водою: свіжа потоне.

М’ясо. На свіжому м’ясі не повинно бути крові чи слизу. Шматки мають бути пружними, яскраво-червоного кольору. Неприродний рожевий колір свідчить про те, що тварину, найвірогідніше, виростили на стимуляторах зросту. Свіже м’ясо – щільне, зі злегка зволоженою поверхнею, а неякісне – мокре чи липке. Натисніть пальцем на шматок: ямка, що утворилася на свіжому м’ясі, швидко вирівнюється, а на неякісному – вирівнюватиметься довго чи взагалі не вирівняється.

«Погляд часу» №1-1.01.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *