Свято каші

Свято каші
Свято каші

Вважають, що свято каші почали відзначати в Англії, бо англійці відомі своєю любов’ю до вівсянки. Поступово традиція поширилася у всьому світі, й щороку у жовтні у різних країнах відбуваються змагання серед найкращих кашоварів. А яку кашу приготуєте ви?

Різотто з грирами
  • 500 г рису,
  • цибулина,
  • 4 зубчики часнику,
  • 500 г грибів,
  • 200 мл білого сухого вина,
  • по 50 г вершкового масла і твердого сиру,
  • 50 мл оливкової олії,
  • 1 л курячого бульйону,
  • 100 мл вершків,
  • сіль – за смаком.

Різотто з грирами

Гриби нарізати пластинками, обсмажити на олії до готовності. Цибулю і часник дрібно нарізати. У сотейнику розігріти олію та вершкове масло. Обсмажити цибулю до золотавого кольору, висипати рис до цибулі, постійно помішуючи (кілька хвилин), потім додати часник. Додати гриби, вино. За кілька хвилин влити бульйон. Вливати його слід невеликими дозами, у міру випаровування.

Під час приготування різотто бульйон слід підтримувати у напівкиплячому стані, тобто дуже нагрітим, але не киплячим. Готувати приблизно 15 хв. Рис повинен бути розсипчастим. Трохи посолити різотто. Вершки вилити у миску, натерти сир на дрібній тертушці, перемішати. Зняти різотто з вогню і ретельно вмішати туди сирно-вершкову суміш. Дати постояти кілька хвилин, після чого подавати на стіл.

Вівсянка з банановою карамеллю
  • 150 г вівсяних пластівців,
  • 400 мл води,
  • 6 ст. л. цукру,
  • 2 банани,
  • 200 мл вершків,
  • 50 г вершкового масла.

Вівсянка з банановою карамеллю

Вівсяні пластівці залити киплячою водою. Всипати сіль і 3 ст. л. цукру. Варити до готовності, помішуючи. Готову кашу заправити 25 г масла, розкласти по тарілках. Банани очистити, нарізати кружечками. Розігріти сковорідку з маслом, що залишилося, додати цукор. Готувати, постійно розмішуючи, поки цукор розчиниться. Не припиняючи помішувати, влити вершки. Тримати на вогні, поки суміш загусне. Додати шматочки бананів і томити 1-2 хв. Зняти суміш із вогню і викласти на вівсянку.

“Пшоняник”
  • 1 скл. пшона,
  • 1 л молока (топлене, добре домашнє чи магазинне, 3,2-6 %),
  • 50-60 г вершкового масла,
  • 1 ч. л. солі,
  • родзинки,
  • курага – за бажанням, цукор.

каша Пшоняник

Пшоно промити і залити гарячою водою. Якщо будете додавати родзинки, курагу, також промити і залити водою.

Молоко розмішати з цукром і сіллю.

Із пшона злити воду, віджати родзинки, курагу, дрібно нарізати, все змішати із пшоном. Розподілити цю красу по вогнетривкій формі й акуратно залити молоком. Зверху, прямо на молоко, додати нарізане на шматочки вершкове масло. У розігріту до 190 °С духовку відправити страву на 1 год. 30 хв. Якщо він швидко зарум’яниться, температуру знизити на 10 °С. Коли “Пшоняник” зарум’яниться і почне відставати від стінок форми, духовку вимкнути і залишити у ній потомитися хвилин 15.

Каша гречана “Цибулева”
  • 200 г крупи гречаної,
  • 4 цибулини,
  • 1 пучок зеленої цибулі,
  • перець чилі,
  • 300 мл води,
  • 50 мл олії,
  • сіль.

Каша гречана Цибулева

Крупу гречану варити у киплячій підсоленій воді з розрахунку на 100 г крупи – 150 мл води.

Крупу довести до кипіння і варити при закритій кришці на повільному вогні 20 хв.

Готову кашу накрити кришкою і залишити доходити. Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити на олії. При обсмаженні цибулі є свої нюанси.

Можна злегка пасерувати цибулю, тоді каша буде ніжною і соковитою. Можна сильно обсмажити цибулю, тоді каша буде сухішою. Туди ж додати перчинку перцю чилі (на любителя).

До обсмаженої цибулі додати готову гречану кашу, перемішати. Нарізати зелену цибулю. Додати до каші.

Перемішати кашу з цибулею, відключити вогонь, кришку не накривати, інакше каша набере вологи від цибулі і стане не розсипчастою.

Перлова каша

Крупу добре промити. У каструлі закип’ятити 3 скл. води і всипати крупу, дати їй 7 хв. покипіти.

Перлова каша

Після цього крупу відкинути на друшляк. У каструлю влити 2 скл. води, посолити (якщо не постите, можна додати 1 ст. л. масла), коли вода закипить, покласти підготовлену крупу, закрити кришкою і на повільному вогні варити до загустіння приблизно

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *