Сидерати: які й для чого

Сидерати – це рослини, які тимчасово вирощують для покращення структури ґрунту, збагачення азотом та знищення бур’янів. Перед осінньою сівбою сидератів потрібно визначитися з плануванням грядок.

Сидерати: які й для чого

Наприклад, пасльонові (картопля, помідори, баклажани, болгарський перець) і баштанні культури (огірки, кабачки, гарбузи, патисони) добре ростуть після таких сидератів, як жито, овес, люпин, олійна редька, гірчиця, буркун, високовисівна суміш, ріпак, фацелія.

Найкращі попердники для буряка – це гірчиця, суріпиця, олійна редька, злакові культури.

Не підійдуть бобові і ріпак (через ризик зараження нематодою).

Перед посадкою моркви варто посіяти олійну редьку, гірчицю, ріпак, суріпицю.

Перед капустою, редькою і редискою можна сіяти гречку, люпин, буркун, овес, горох чи конюшину.

Цибулю можна садити на грядках, де сидератами були гречка, люпин або ячмінь.

А от часник найпримхливіший. Для нього підійдуть тільки гірчиця чи фацелія.

Перед посадкою бобових можна посіяти гірчицю, ріпак, олійну редьку, суріпицю, але не інші бобові.

Також при плануванні посівів потрібно знати «спеціалізацію» сидератів.

Бобові всотують азот із повітря.

Хрестоцвіті і злакові поглинають азот із ґрунту, переводять інші мінерали у доступну форму, запобігають демінералізації ґрунту.

Ріпак і суріпиця збільшують шар гумусу завдяки великій листковій масі.

Люпин, фацелія, овес, гречка і люцерна знижують кислотність ґрунту.

Бобові, фацелія, біла гірчиця, олійна редька знищують багато хвороб.

Усі сидерати своїм корінням розпушують ґрунт і перешкоджають росту бур’янів.

Озимі сидерати сіють восени після збору врожаю. Гірчиця, наприклад, зростає до самої зими. Навесні її потрібно зрізати і висадити ту культуру, яку ви запланували як основну.

Жито необхідно скосити ще восени, до того, як воно почне колоситися. Наземну частину закладають у компост або залишають на ділянці.

«Погляд часу» №40-6.10.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *