Тефтелі в соусі
Здавалося, що тефтелі без томатної пасти – не тефтелі, але можна домогтися набагато більш цікавого смаку, якщо слідувати традиційному бельгійському рецепту.
У ньому добре все: від багатого поєднання спецій до кількості самого блюда. З одного кілограма фаршу виходить в півтора рази більше м’ясних тефтелей і повна сковорода смачного соусу.
Хлібний м’якуш підходить для тефтелів більше, ніж рис, тому вони виходять такими ж м’ясними, як котлети, але набагато соковитішими.
Склад:
- Фарш(суміш свинячого і яловичого) – 1 кг,
- цибуля – 2 шт.,
- хліб – 100 г,
- молоко – 120 мл,
- петрушка – 25 г,
- яйця – 2 шт.,
- чорний перець горошком,
- мускатний горіх,
- сіль,
- сухарі – 1 ст. л.,
- цукор – 4 ст. л.,
- оцет – 2 ст. л.,
- бульйонний кубик,
- ткемалі – 4 ст. л.,
- гвоздика – 4 шт.,
- лаврові листки – 2 шт.,
- кмин – 0,25 ч. л.,
- родзинки – 20 шт.
Приготування:
Змішайте фарш із дрібно нарубаною зеленню, яйцями, хлібом та однією половинкою цибулини, натертої або пропущеної через м’ясорубку.
Із фаршу сформуйте тефтелі, обсмажте їх на вершковому маслі до рум’янцю і складіть в окремий посуд.
Дрібно наріжте цибулю, що залишилася, й обсмажте в тій же сковороді з цукром. Додайте оцет, перемішайте та вимкніть вогонь.
Підготуйте 1 л бульйону. Закип’ятіть його, додайте ткемалі, сіль, перець, лавровий лист і варіть 35 хв. Потім додайте родзинки й зменшіть вогонь до мінімального.
У цей час обсмажте подрібнені в крихту сухарі у вершковому маслі й додайте до бульйону, щоб він трохи загус. Залийте тефтелі соусом і поставте на маленький вогонь до закипання. Зніміть із вогню, як тільки соус почне закипати, накрийте кришкою і потримайте в теплі ще 10 хв.
«УЮТ» №43-2019