Травневий мед

«Погляд часу» №23-2019
Травневий мед – найзапашніший і ласий. Концентрація корисних речовин у ньому у десятки разів перевищує показники літнього.
Властивості
Свіжий травневий мед рідкий і дуже солодкий на смак. Відтінок варіюється від блідо-салатового до світло-жовтого. Володіє ледве відчутним квітковим ароматом.
Але щоб мед дійсно розкрив усі свої якості, він має настоятися. Через 3-4 місяці після викачування травневий мед густіє і стає яскраво-жовтим. Аромат його переливається квітково-трав’яним букетом із характерними ментоловими нотками.
Чітко позначити хімічний склад травневого меду складно, оскільки по суті це концентрована збірна солянка всіх весняних медоносів. Тому смак, аромат і лікувальні властивості травневого меду воістину унікальні.
Для чого їсти травневий мед
• Антидіабетичні властивості. У травневому меді висока концентрація фруктози, яка легко засвоюється. Продукт безпечний для діабетиків, нормалізує функції підшлункової залози і процеси кровотворення. Крім того, мед попереджає виникнення і розвиток цієї страшної хвороби!
•Натуральний імуностимулятор. Травневий мед вживають при захворюваннях дихальних органів і носоглотки. Продукт очищає мигдалини і ротову порожнину від бактерій, підсилює відходження мокроти.
• Енергетик. За рахунок високого вмісту глюкози всього одна ложка меду дарує людині дивну бадьорість! Живить мозок і серце, сприяє їхній повноцінній роботі.
• Замінник ібупрофену й аспірину. Травневий мед має виражену жарознижувальну, потогінну, знеболювальну та протизапальну дію. Відмінний засіб від головного болю.
• Очисні властивості. При регулярному вживанні перешкоджає виникненню атеросклеротичних бляшок. Очищає кров, виводить токсини, підсилює роботу печінки.
• Натуральний антисептик. Свіжий травневий мед має ранозагоювальну й антибактеріальну дію. Його застосовують зовнішньо для обробки ран, фурункулів, екзем. Прекрасний засіб для догляду за шкірою і волоссям.
На жаль, недобросовісні продавці, користуючись підвищеним попитом покупців, часто завищують ціни на травневий мед. Крім того, спекулянти намагаються видати торішній топлений мед за свіжий. Можуть підмішати і патоку, і цукровий сироп, і крохмаль, і желатин, щоб домогтися потрібної консистенції.
Купуйте мед або у спеціалізованих магазинах, або у перевірених пасічників, які дорожать своєю репутацією.