Триває пора черешень

«Погляд часу» №26-2019
Лікарі кажуть, що споживати ягоди найкраще свіжими. Але ж черешень хочеться і взимку. Найпростіший спосіб продовжити черешням життя – заморозити і тоді хоч компот із ними вари, хоч вареники ліпи.
Але кулінарна класика – це варення з черешень. Воно напрочуд ніжне й не потребує великої кількості цукру, адже ягоди солодкі самі по собі.
- Рецепт простий: на 1 кг черешень беремо 0,7 кг цукру,
- півлимона,
- 2 палички гвоздики.

Ягоди миємо, видаляємо кісточки. В емальованій каструлі пошарово пересипаємо черешні цукром, чекаємо, доки вони пустять сік. Після цього на слабкому вогні доводимо ягоди до кипіння, помішуємо розчин дерев’яною лопаткою, збираємо піну. Через 5 хв. знімаємо з вогню, накриваємо марлею і чекаємо повного охолодження (так повторюємо тричі). Перед останнім варінням для аромату додаємо гвоздику, тонко порізані шматочки лимона. Готове варення гарячим розливаємо у стерилізовані банки й закатуємо. Охолоджують банки денцем догори. Якщо після кількаразового варіння ягід цим способом висипати їх у друшляк, щоб стекли, підсушити у духовці при температурі 50 °С протягом 5 год. із відчиненими дверцятами, а потім щедро пересипати цукровою пудрою, матимемо смачні черешневі цукати.
Як же без вина!
Його готують тільки зі стиглих ягід. Якщо ви зробите вино з кісточками, воно матиме терпкий смак, може навіть гірчити. Мити ягоди для вина у жодному разі не можна: на їх поверхні містяться бактерії, котрі є хорошою закваскою для черешневого соку.
- Для вина: 5 кг черешень без кісточок,
- 0,5 л води,
- 1,2 кг цукру,
- 25 г лимонної кислоти,
- 2 шт. лаврового листка,
- 2 палички гвоздики,
- жменя родзинок.

Черешні кладемо в емальовану каструлю, ретельно розминаємо і додаємо воду, спеції, цукор.
Прогріваємо розчин на слабкому вогні 20 хв., відтискаємо сусло і переливаємо у бутель. Обов’язкова умова: об’єм рідини не має перевищувати 2/3 об’єму бутля, щоб вино вільно бродило. Бутель закриваємо корком із відвідною трубкою, її кінець опускаємо в ємність із водою. Усю цю «конструкцію» ставимо у тепле затемнене місце на 3-4 тижні. Коли вуглекислий газ перестане виділятися, переливаємо вино в інший бутель і знову закриваємо корком. Через місяць ще двічі зливаємо напій з осаду. Після цього його можна розливати у пляшки.