Цілющі властивості цибулі
Цілющі властивості цибулі визнають із давніх часів, коли її використовували для лікування головного болю, хвороб серця і виразки в роті. Завдяки своїм антибактеріальним властивостям цей овоч сприяє оздоровленню травної системи, що, у свою чергу, поліпшує імунну функцію.
Причин їсти цибулю багато. Вона містить хром і сірку – речовини, які впливають на природні механізми регулювання рівня цукру в крові. Регулярне контрольоване вживання цибулі корисне людям, хворим на діабет, а також тим, хто має переддіабетичний стан.
Флавоноїдні антиоксиданти, котрі є в цибулі, здатні запобігати росту пухлин. А клітковина і пребіотики поліпшують стан і функціонування кишківника.
Захист кісток від руйнування. Вживання білої цибулі зміцнює кістки в літніх жінок, забезпечує профілактику остеопорозу. У жінок, які їли цибулю принаймні раз на день, щільність кісткової тканини була на 5 % вищою, ніж у тих, хто їв її раз на місяць або рідше. Споживання цибулі зменшує ризик перелому стегна в літніх жінок приблизно на 20 % у порівнянні з тими, хто її не їсть.
Користь для серця. Високий рівень антиоксидантів –сполук, які борються із запаленням, знижують рівень тригліцеридів і рівень холестерину. Усе це благотворно позначається на стані серця. Завдяки своїм протизапальним властивостям біла цибуля також допомагає знизити високий кров’яний тиск. Дослідження, у якому взяли участь люди з надмірною вагою з високим кров’яним тиском, показало, що 162 мг екстракту цибулі на день знижує систолічний кров’яний тиск.
Розріджує кров. Флавоноїди й сірка, що містяться в овочі, допомагають розріджувати кров, сприяють її плавному протіканню венами та артеріями. Це знижує ризики тромбів і патологій, включно з серцевим нападом й інсультом.
Бореться із запаленням. Велика кількість сірки забезпечує потужний протизапальний ефект. Крім цього, біла цибуля багата на селен, який стимулює імунну функцію і зменшує запалення.
Зміцнює імунітет. Наявність мінералу селен робить білу цибулю ефективним засобом для зміцнення імунітету. Селен відіграє значну роль у захисті організму від вірусних інфекцій та алергійних станів.
Покращує стан травної системи. Цибуля багата на клітковину і пробіотики, необхідні для здоров’я кишківника. Кишкові бактерії харчуються пробіотиками й утворюють жирні кислоти з коротким ланцюгом, які зміцнюють здоров’я кишківника, підвищують імунітет, зменшують запалення і покращують травлення. Також пробіотики допомагають збільшити кількість корисних бактерій у кишківнику і поліпшити імунну функцію.
Підвищує якість сну завдяки вмісту однієї з форм амінокислоти, що діє як природний седативний засіб. Це також допоможе знизити стрес і загальне напруження.
Однак у разі загострення проблем з органами травлення та при серцевих захворювань вживати білу цибулю сирою не варто. Свої корисні властивості вона зберігає і після термічної обробки.
«Погляд часу» №12-18.03.2021