У вашому раціоні бракує насіння

Насіння є цінним джерелом білка, вітамінів і мікроелементів. Крім того, воно має дуже високий вміст цінної для нас клітковини. Просто додайте насіння в мюслі, йогурти, коктейлі або супи, і ви вже збагатите вашу страву всим тим, що так необхідно для вашого організма. 

Гарбуз

Насіння гарбуза

Гарбузове насіння багате на жирні кислоти, вітамін Е, білок, клітковину, магній, калій та цинк. Більше цинку, ніж у гарбузовому насінні, буває лише в устрицях.

Насіння гарбуза та його екстракти використовують для полегшення симптомів у разі доброякісної пухлини простати. Народна медицина радить гарбузове насіння, аби «глистів ганяти».

Гарбузове насіння пасує до крем-супів, посипання випічки, салатів, та виготовлення густих соусів. Із гарбузового насіння роблять пасту, яку можна робити солодкою чи солоною, намазувати на хліб, їсти ложкою тощо. Це своєрідна «нутелла» здорової людини.

Льон
Насіння льону

Насіння льону містять антиоксиданти, жирні кислоти омега-3, білок і лігнано. Ці елементи допомагають знизити ризик виникнення різних захворювань.

Додатково до всього, насіння льону багате клітковиною, яка сприяє поліпшенню травлення, допомагає запобігати запори і знизити рівень холестерину.

Якщо ви бажаєте отримати від насіння льону максимальну користь, то їх найкраще вживати в молотом вигляді, так як в противному випадку насіння проходять через травну систему цілком, не перетравлюються і не засвоюються. 

Щоб включити насіння в свій раціон, досить додавати їх в тісто перед випічкою, пластівці для сніданку, вівсянку або йогурт.

Соняшник

Насіння соняшника

Соняшникове насіння краще їсти пророщеним, а не смаженим. Це насіння, як і інші, багате на ненасичені жирні кислоти, поліфеноли, фітостероли та клітковину.

Насіння соняшника містить антиоксиданти та має протизапальні властивості. У ньому багато вітамінів В3, В6, E, міді та селену. Соняшникове насіння варто додавати до вівсянки, печива, салатів, а також пророщувати і їсти разом з паростками.

Мак

Насіння маку

Мак – це одне із найкращих джерел кальцію, магнію, марганцю, цинку та заліза. Так, 100 г навряд чи можна з’їсти, але збагачувати в такий спосіб свій раціон варто не лише на Святвечір. Шмат макового рулету зі 100 г начинки має майже повну денну норму клітковини.

Одним з головних достоїнств маку є наявність в його складі морфіну – знеболюючої речовини, що широко застосовується в медицині. Присутність маку в їжі допоможе впоратися з головними болями, прискорити загоєння невеликих ран, запустити відновлювальні процеси в організмі після перенесених хвороб.

Кунжут

Насіння кунжута

З одного боку, кунжутне насіння – це лідер за вмістом кальцію, заліза, міді, магнію, фосфору, цинку, вітамінів В1 та В6 і клітковини. Коли мова йде про кальцій у молочних і тваринних продуктах, кунжут усіх перемагає.

З іншого боку, 100 г кунжуту за раз ніхто ніколи не з’їдає.

Тож як їсти таке корисне насіння? Варіанти такі: молоти насіння у ступі чи кавомолці, і додавати до каш, салатів, десертів.

Якщо хочеться солодкого, то купувати кунжутну халву. Додавати кунжутну олію до салатів. Регулярне споживання кунжуту у вигляді пасти чи його олії пов’язують із кращим станом серцево-судинної системи, меншим рівнем запалення та холестерину.

«Погляд часу» №38-17.09.2020

Читайте також: Насіння льону позбавить печії

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *