Уже час готувати ягідні чагарники до зими
Ягідні чагарники потрібно готувати до зими ще з літа, відразу ж після збирання урожаю.
Спочатку проводять санітарну чистку, вирізаючи засохлі і поламані гілки смородини та аґрусу, що відплодоносили. У чорної смородини у серпні прищипують верхівки гілок на 3-6 см, щоб призупинити їх зріст і відвернути поживні речовини на дозрівання молодих пагонів і закладання плодових бруньок. У червоної смородини чіпати верхівки пагонів не можна, оскільки саме на них закладається майбутній урожай. Досить обмежитися санітарним обрізуванням. У малини видаляють усі пагони, що відплодоносили, а також вирізають під корінь слабкі і недорозвинені. Під майбутній урожай залишають пагони цього року, скоротивши їх до 40-50 см.
У цей відповідальний період, коли йде закладка плодових бруньок і дозрівання пагонів, ягідні чагарники потребують додаткового підживлення фосфорно-калійними добривами. Якщо є можливість, то під кожен багаторічний кущ вносять 3-5 кг перегною, компосту чи іншої зрілої органіки. Якщо їх немає, то мінеральні добрива – 30 г фосфорних і 20 г калійних із подальшим закладенням у ґрунт та обов’язковим рясним зрошенням, особливо у суху погоду. Після поливання ґрунт під кущами мульчують.