В’ялені сливи з часником і розмарином у духовці
Мінімум затрат, трохи часу і в’ялені сливи з часником і розмарином будуть радувати вас своїм чудовим смаком взимку і в міжсезонні, вносячи різноманітність і пригнічуючи нудьгу.

Склад:
- сливи – 1,5 кг;
- розмарин свіжий – 2-3 гілочки;
- чебрець і базилік сушений – за смаком;
- мед рідкий – 25 г;
- часник – 5-6 зубчиків;
- соняшникова рафінована олія або оливкова Extra Virgin – 125 мл.
Приготування
Для в’ялення підійдуть пружні сливи без пошкоджень. Промиваємо плоди в холодній воді, просушуємо чи витираємо насухо, розрізаємо навпіл і витягуємо кісточки. Можна половинки розділити на чверті, тоді час в’ялення трохи скоротиться.
Укладаємо половинки або четвертинки слив на деко, попередньо застеливши його фольгою, присипаємо трохи морською сіллю і поливаємо сумішшю меду й оливкової олії. Розмарин свіжий подрібнюємо гострим ножем, змішуємо з сушеним базиліком і орегано і притрушуємо сливи на деці.
Усі сухі чип свіжі трави взаємозамінні, якщо немає свіжого розмарину, можна взяти сушений і навпаки замінити сушений базилік і орегано на свіжу подрібнену зелень.
Відправляємо деко в прогріту до 120 °С духовку, дверцята залишаємо трохи прочиненими і витримуємо сливи до бажаного ступеня в’ялення. Приблизно на це буде потрібно від 3 до 5 годин.
По готовності укладаємо в’ялені сливи в стерильну банку, чергуючи з часником, попередньо почистивши його і порізавши слайсами, і сухими або свіжими пряними травами.
Прогріваємо оливкову чи рафіновану олію, не доводячи до кипіння, і заливаємо нею в’ялені сливи в баночці. Закупорюємо кришкою, охолоджуємо і поміщаємо в прохолодне місце для зберігання.
Марина Ярова
«Уют» №32-04.08.2022