В’ялені сливи з часником і розмарином
Рекомендуємо приготувати зі слив універсальну і дуже оригінальну закуску, яка підійде до будь-якого столу, як у свята, так і в будні. А її солодкий варіант стане кращим наповненням для випічки, сирників та інших десертів. Мінімум затрат і трохи часу і смачна, корисна заготівля буде радувати вас своїм чудовим смаком взимку, вносячи різноманітність і пригнічуючи нудьгу.

Склад:
- сливи – 1,5 кг;
- розмарин свіжий – 2-3 гілочки;
- чебрець і базилік сушений – за смаком;
- мед рідкий – 25 г;
- часник – 5-6 зубчиків;
- соняшникова рафінована олія чи оливкова Extra Virgin – 125 мл.
Приготування
Для в’ялення підійдуть стиглі та пружні сливи без вм’ятин і пошкоджень. Промиваємо гарненько плоди у холодній воді, просушуємо або витираємо насухо, розрізаємо навпіл і витягуємо кісточки. Можна половинки розділити на чверті, тоді час в’ялення трохи скоротиться.
Укладаємо половинки або четвертинки слив на деко, попередньо застеливши його фольгою, присипаємо трохи морською сіллю і поливаємо сумішшю меду й оливкової олії.
Розмарин свіжий подрібнюємо гострим ножем, змішуємо з сушеним базиліком і орегано і притрушуємо сливи на деку.
Усі сухі або свіжі трави взаємозамінні, якщо немає свіжого розмарину, можна взяти сушений і навпаки замінити сушений базилік і орегано на свіжу подрібнену пряність.
Відправляємо деко у прогріту до 120 °С духовку, дверцята залишаємо трохи прочиненими і витримуємо сливи до бажаного ступеня в’ялення. Приблизно на це буде потрібно від трьох до п’яти годин.
По готовності укладаємо в’ялені сливи у стерильну баночку, чергуючи з часничком, попередньо почистивши його і нарізавши слайсами, і сухими чи свіжими пряними травами. Прогріваємо оливкову чи рафіновану олію, не доводячи до кипіння, і заливаємо нею в’ялені сливи в баночці.
Закупорюємо кришку, охолоджуємо заготовку і поміщаємо у прохолодне місце для зберігання.
В’ялені сливи роблять благотворний вплив на організм людини. У них міститься найбільша кількість корисних речовин, вітамінів і клітковини.
Наявність багатого хімічного складу допомагає при проблемах із травним трактом, печінкою, покращує зорову функцію.
Продукт виводить шкідливі сполуки, покращує обмінні процеси. Це ще і відмінний косметичний засіб, що забезпечує омолоджуючий ефект.
«Уют» №38-16.09.2021