В’ялені смаколики
Останніми роками, окрім звичайного маринування та квашення, багато господинь почало заготовляти на зиму в’ялені плоди.
Пропонуємо і вам долучитися до сучасної кулінарної тенденції. Не варто боятися чогось нового, ризикніть. Можливо, нові страви стануть для вас справжнім гастрономічним відкриттям.
Тим більше, що в’ялені овочі й фрукти можна їсти просто так, а також додавати в різні страви чи ж класти на хліб і посипати тертим твердим сиром – виходить дуже смачно. Фрукти можна додавати в молочні каші на сніданок, овочі – у гречку, перловку, рис та інші гарніри на обід і вечерю.
В’ялені баклажани в кунжуті

Склад:
- 650 г баклажанів,
- 400 мл олії,
- 2 ст. л. кунжуту,
- 30 мл соєвого соусу,
- 2 ч. л. орегано,
- 1 ч. л. сушеного розмарину,
- 2 зубчики часнику,
- гілочка естрагону чи базиліку.
Приготування
Поріжте баклажани на кружечки завтовшки 1,5 см. Помістіть їх у ємність із холодною підсоленою водою на 20 хв., щоб вийшла зайва гіркота. Воду злийте, баклажани обсушіть.
Деко застеліть папером для випікання чи силіконовим килимком і змастіть олією. Розкладіть баклажани. Посипте їх орегано і розмарином.
Помістіть деко у духовку, нагріту до температури 90-100 ºС, приблизно на 3 год.
Дверцята духовки залиште прочиненими. Головне, не пересушити баклажани, вони мають бути трохи м’якими на дотик.
Кунжут обсмажте на сухій сковороді до золотавого кольору.
Потім у чисту стерилізовану банку покладіть зубчики часнику, листя естрагону чи базиліку. Заповніть банку баклажанами, перекладаючи їх листям естрагону чи базиліку. Зверху посипте кунжутом.
Олію змішайте із соєвим соусом і залийте баклажани. Накрийте чистою стерилізованою кришкою.
За тиждень продукт буде готовий до вживання.
Зберігайте в прохолодному місці від 3 до 5 місяців.
В’ялені сливи

Склад:
- 1,5 кг слив,
- 5 зубчиків часнику,
- 1 ст. л. сушеного розмарину,
- 1 ст. л. майорану,
- 1 ст. л. орегано,
- 1 ст. л. цукру,
- 1 ст. л. коньяку,
- олія,
- сіль – за смаком.
Приготування
Сливи помийте, розріжте на половинки, видаліть кісточки, щедро полийте олією і посипте прянощами, перемішайте. Покладіть на деко, посипте цукром і сіллю, збризніть коньяком, в’яльте у духовці 5-6 год. при температурі 80 ºС.
Готові сливи розкладіть у підготовлені банки, злегка утрамбовуючи й пересипаючи тонкими пластинками часнику. Банки мають бути стерилізовані й сухі.
Залийте делікатес дуже гарячою олією. Закривайте стерилізованими кришками, кілька разів перевернувши банку, щоб не було крапель конденсату.
В’ялені помідори з імбиром

Склад:
- 1,5 кг помідорів,
- 1 ч. л. прованських трав,
- 1 ч. л. цукру,
- 1 ст. л. солі,
- олія,
- імбир,
- часник і листя базиліку – за смаком.
Приготування
Помідори розріжте навпіл і видаліть плодоніжки.
Деко змастіть олією або застеліть пергаментним папером. Покладіть половинки помідорів на деко зрізом догори. Збризніть олією.
Змішайте сіль, цукор і прянощі. Посипте цією сумішшю помідори. Зверху розсипте подрібнений часник.
Поставте помідори в духовку, нагріту до температури 80-100 ºС, на 3-4 год. Духовку трохи відчиніть, щоб виходила волога, яка випаровується. Не забувайте періодично перевіряти помідори, щоб вони не пересохли.
Складіть готові в’ялені помідори у стерилізовані банки, перекладаючи їх тонко порізаними часточками часнику, тонкими пластинками імбиру і подрібненим базиліком.
Залийте олією і поставте настоюватися в холодильник.
Якщо хочете, щоб помідори зберігалися довго, залийте їх гарячою олією, простерилізуйте у духовці 10-15 хв. і закатайте.
В’ялений перець

Склад:
- 1,5 кг болгарського перцю,
- 4 ч. л. суміші сушених базиліку і коріандру,
- 8 зубчиків часнику,
- олія,
- 1 ч. л. сушеного часнику,
- 1 ч. л. солі,
- 2 ст. л. цукру.
Приготування
Перець розріжте вздовж на 4-6 частин. Покладіть на деко, застелене пергаментним папером, посипте сіллю, цукром і сумішшю спецій.
Поставте деко в духовку, розігріту до 100 ºС, і в’яльте перець близько 3 год.
Доки перець в’ялиться, простерилізуйте банки і кришки.
Коли перець буде готовий, одразу ж, гарячим, обережно покладіть його в гарячі банки, пересипаючи порізаним часником і заливаючи гарячою (майже киплячою) олією.
В’ялені кабачки «До чаю»
Склад:

- 1 кг кабачків,
- лимон,
- цедра апельсина,
- 200 г цукру.
Приготування
Кабачки очистіть від шкірки, видаліть насіння. Наріжте їх на кружечки, не тонші як 1,5 см. Складіть у миску, додайте сік лимона, цукор й акуратно перемішайте. Залиште кабачки на 5-6 год., періодично перемішуючи. Потім відтисніть їх.
Розкладіть кабачки на деко для запікання, застелене пергаментом, і посипте апельсиновою цедрою.
В’яльте їх 5-6 год. при температурі 100 ºС, час від часу перевертаючи.
Після закінчення приготування складіть кабачки в пропарену суху банку.
Такий десерт замінить цукерки й чудово смакуватиме до чаю.
«Погляд часу» №43-20.08.2020
Читайте також: В’ялені сливи з часником