В Україні почастішали отруєння грибами: що робити, якщо вам стало зле
Від початку осені спостерігається збільшення кількості випадків отруєння грибами.
Нагадуємо правила збирання та споживання грибів:
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір шапки, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, при найменшому сумніві відразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби при посушливій погоді, бо у цей час гриб пересихає – віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірте гриби – усі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.;
- зберігайте страви із грибами у холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом декількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
При наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога в разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до швидкої – загальний номер: 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс і вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у кров.
«Погляд часу» №39-23.09.2021