Вафлі бувають різні

«Погляд часу» №19-2019
Купити вафлі набагато легше, ніж спекти їх власноруч. Але чи можна порівняти їхній смак та розмаїття? Якщо у вас є вафельниця, діставайте її з шухляди і спробуйте спекти вафлі за одним із запропонованих рецептів. Впевнені, вам сподобається.
Звичайні
- 200 г борошна,
- 3 ст. л. масла,
- 3 білки,
- 1-2 ст. л. цукру,
- 1 ч. л. пекарського порошку,
- 200 мл молока,
- чверть чайної ложки солі.
Усе ретельно перемішайте (крім білка) виделкою до утворення однорідної маси і відставте на годину. Збитий білок додайте до тіста перед випіканням.

Делікатесні
- 150 г масла,
- 100 г цукру,
- 200 г крохмалю,
- 0,5 скл. води,
- 3 яйця.
Розітріть масло з цукром, додайте три жовтки, збийте, всипте крохмаль і 0,5 скл. води. Окремо збийте три білки на піну, додайте до тіста, помішуючи, і випікайте.

Сирні
- 3 яйця,
- 3 ст. л. цукру,
- 150 г сиру,
- 5 г солі,
- 2-3 ст. л. молока.
Збийте три білки з цукром. Обережно з’єднайте з тістом 150 г домашнього сиру, лимонної потертої цедри, солі та молока. Відразу ж випікайте.

На дріжджах
- 2 яйця,
- 3 ст. л. цукру,
- 75 г масла,
- 1 скл. молока,
- 5 г солі,
- 20 г дріжджів,
- 200 г борошна.
Збийте яйця з 2 ст. л. цукру, додайте масло, потерту лимонну цедру. Окремо змішайте дріжджі зі 1 ст. л. цукру, 1 скл. теплого молока, 5 г солі. Обережно з’єднайте обидві суміші, додаючи порціями 200 г борошна. Залиште підніматися на годину, збийте ще раз і випікайте.

Шоколадні
- 200 г борошна,
- 2 ст. л. какао,
- 3 ст. л. масла,
- 2 ст. л. цукру,
- 200 мл молока,
- сіль,
- 3 білки.
Змішайте борошно, какао, масло та 2 ст. л. цукру. Окремо розведіть у 200 мл молока чверть чайної ложки солі. Усе ретельно перемішайте, збийте білки до піни і додайте до тіста. Через 20 хв. випікайте.

Ванільні
- 20 г дріжджів,
- 1 скл. молока,
- 2 ст. л. сметани,
- 1 ч. л. ваніліну,
- 300 г борошна,
- 100 г масла,
- 1 ч. л. цукру.
Дріжджі розчиніть у теплому молоці, додайте сметани, ваніліну, 300 г борошна. Суміш перемішайте, додайте масла та 1 ч. л. цукру. Збийте міксером до утворення пухкої маси, випікайте через годину.

Солоні
- 25 г дріжджів,
- 0,5 скл. води,
- 200 мл молока,
- 1/2 ч. л. солі,
- 250 г борошна,
- 100 г масла,
- 1 ч. л. цукру.
Дріжджі розчиніть у теплій воді, додайте молоко, сіль та борошно. Перемішайте, додавши 100 г масла і 1 ч. л. цукру. Збийте до утворення однорідної маси. Поставте на годину у тепле місце і випікайте.

До речі
• Щоб вафлі не прилипали до форми її внутрішню поверхню змащують жиром, притрушують трохи сіллю і ретельно витирають паперовою серветкою.
• До тіста не слід додавати багато цукру – від нього вафлі стають важкими та підгорають.
• Якщо під час випікання з форми виступає тісто, його треба обрізати.
• Щоб вафлі були сухими та хрумкими після випікання поставте їх вертикально