Варення-п’ятихвилинка з кизилу

Перевірено, що дійсно варення з кизилу збиває не дуже високу – до 37,5° – температуру у дітей.
Найпростіший спосіб варіння будь-якого варення – це п’ятихвилинне кип’ятіння і закупорювання. Таке варення менше втрачає вітамінів, швидко робиться і довго зберігається.
Варення з кизилу дуже смачне – кисленьке. Після охолодження робиться густим і тягучим.
1 кг кизилу, 800 г-1 кг цукру, 0,5-1 скл. води.
Кизил вимити, покласти у кастрюлю. Насипати цукор і влити воду. Якщо кизил перестиглий, то води потрібно менше, якщо недостиглий і жорсткий, то більше. Поставити на великий вогонь. Коли варення закипить, вогонь зменшити, щоб маса лише трохи кипіла. Варити 5 хв., постійно знімаючи піну. Розлити по стерильним банкам і закатати. Накрити теплою ковдрою до охолодження.