Ватрушка з сиром із дріжджового тіста
Ватрушка з сиром – не рядова випічка до чаю. Вона настільки пишна і велика, що цілком заслуговує називатися святковою. Чого лише одне плетіння варте!

Склад:
- Молоко – 250 мл,
- сіль – 1 щіп.,
- сухі дріжджі – 7 г,
- яйця – 2 шт.,
- цукор – 200 г,
- сметана – 100 г,
- кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.,
- ванільний екстракт – 1 ч. л.,
- борошно – 500 г,
- вершкове масло – 60 г,
- сир – 400 г,
- жовтки – 1 шт.
Приготування:
Дріжджове тісто. У великій мисці з’єднайте тепле молоко і дріжджі. Додайте 1 яйце, 100 г цукру, перемішайте. Порціями підсипте просіяне борошно, додайте сіль і розм’якшене вершкове масло. Замісіть еластичне тісто. Накрийте миску плівкою і залиште у теплі на 1,5-2 год.
Сирна начинка. Сир розітріть із яйцем і 100 г цукру. Додайте сметану, ванільний екстракт і кукурудзяний крохмаль. Ретельно перемішайте чи збийте міксером.
Тісто, що підійшло, обімніть, викладіть на пергамент для випікання і розкатайте у коржик середньої товщини. По центру коржа розмістіть плоску тарілку.
На тісті, що залишилося за межами периметра тарілки, зробіть надрізи по косій на відстані 1,5-2 см. Тарілку зніміть, а отримані смужки складіть навхрест, щоб вийшла косичка, як на фото.
Як зробити косу на тісті

Разом із пергаментом перенесіть заготовку на круглу форму, що підходить за розміром, і залиште на 15-20 хв. Центр пирога заповніть сирною начинкою, краї змастіть жовтком, змішаним із 1 ст. л. води.
Випікайте ватрушку при 160 ºС 35-40 хв.
Читайте також: Пшеничний хліб із сиром
«УЮТ» №21-21.05.2020