Великодній заєць

Великодній заєць – ще один символ світлого свята Великдень. У нас такий великодній символ, як заєць, не настільки популярний, як у деяких країнах Заходу. Хто ж він такий – цей великодній заєць?

Згідно з німецькою легендою, великодній зайчик потайки залишає подарунки (яйця) хорошим дітям напередодні Великодня. Ця традиція з’явилася у Німеччині. Звідти до США ця традиція перекочувала разом з емігрантами. А тепер про великоднього зайчика знає весь світ, але далеко не кожен знає, звідки він узявся.

Великодній заєць вважається символом родючості, у той час як яйце символізує саме життя. Це дуже хороша символіка – світла і тому її переймає у Заходу все більше інших країн. До того ж, зайчиків дуже люблять дітки, і Великдень – прекрасний привід разом із ними зробити таку святкову символіку. У західних країнах їстівних великодніх зайців роблять із шоколаду і марципанів, а у нас якось більше прижилися булочки.

Великодній заєць

Рецепт великодніх булочок «Зайці»

  • Борошно – 500 г,
  • молоко – 200 мл,
  • вершкове масло і цукор – по 100 г,
  • цукор для обсипання – 20 г,
  • дріжджі сухі – 5 г або свіжих – 25-30 г,
  • яйце,
  • кориця – 2 ч. л.

Обмазка:

  • яєчний білок,
  • цукор

Для опари у тепле молоко всипати дріжджі, розчинити їх, всипати 1 скл. борошна, перемішати. Накрити опару рушником, помістити ємність з опарою у широку ємність, наповнену теплою водою – тоді опара підніметься буквально за 20 хв. Всипати в опару, що підійшла, ванільний і звичайний цукор, вбити яйце і перемішати, потім додати розм’якшене вершкове масло, перемішати, всипати борошно, що залишилося і ще раз перемішати.

Тісто має вийти не липким, але і некрутим, поставити ємність із ним знову у більшу ємність із теплою водою, накрити і на 1 год. залишити. Змішати корицю і 20 г цукру для обсипання.

Від тіста, що піднялося, відщипувати рівні шматочки, скатати з них довгі ковбаски шириною 3-4 см, складати ковбаску втричі, підігнувши нижній край уперед, а верхній – назад (далі потрібно буде розрізати нижній край – вийдуть передні лапки зайчика, а при розрізі верхнього краю сформуйте вушка зайця і мордочку).

При складанні смужки тіста потрібно присипати цукром із корицею ті місця, що виявляться всередині – у складках. Викласти сформованих зайчиків на застелене пергаментом деко, залишити на 15 хв. для вистоювання, накривши рушником, потім поставити у нагріту до 180 °С духовку і випікати 15-20 хв. до зарум’янювання.


Великодній заєць із капустою

Великодній заєць із капустою

  • Молоко – 0,5 л,
  • борошно – 1 кг,
  • пакетик сухих дріжджів,
  • маргарин – 150 г,
  • сіль – 1 ч. л.,
  • цукор – 1 ст. л.,
  • яйця – 2 шт.

Начинка:

  • капуста – 1 кг,
  • цибулина,
  • морквина,
  • яйця – 3 шт.,
  • сіль, перець.

Для тіста підігріти молоко і розчинити у ньому дріжджі з цукром і сіллю. Додати збиті яйця, розтоплений маргарин, борошно і замісити тісто. Поставити у тепле місце і дати підійти у два рази. Поки тісто піднімається, приготувати начинку: капусту нашаткувати, цибулю порізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці, додати сіль і трохи перемнути руками.

Викласти капусту у глибоку сковороду (без олії), накрити кришкою і трохи протушкувати. Капустяний сік повинен випаруватися. Коли зайва рідина випарується, додати трохи олії, посолити, поперчити і трохи підсмажити. До смаженої капусти додати терті на крупній тертці відварені яйця і перемішати. Начинка готова.

Тісто поділити на кульки. Кожну кульку розкатати. На середину коржа покласти начинку, краї защипнути. Викласти на деко швом вниз. На місце вушок вставити розрізану уздовж на 4 частини сосиску. Щічки зробити зі шматочків тіста, очі з гвоздики, носик із запашного перцю. Змастити збитим яйцем і випікати у розігрітій до 180 °С духовці близько 30 хв.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterest