Вершкове масло: перевірка на «справжність»

Звичне нам поняття «бутерброд» спочатку означало хліб із маслом. Із часом до змащеної скибки додавали шмат ковбаси. Проте нині бутерброд може знову «схуднути», позбувшись традиційного інгредієнта. Адже у гонитві за прибутками недобросовісні виробники під виглядом масла продають відверту підробку.

Вершкове масло – цінне джерело вітамінів

Вершкове масло – цінне джерело вітамінів А, В, С, й, Е та К, а також корисних жирних кислот Омега-3 та Омега-6. Якщо споживати цей калорійний продукт у помірних кількостях, прихильникам тонких талій і непримиренним борцям із «поганим» холестерином ніщо не загрожує.

Таке масло для пересічного українського споживача – дороге задоволення, тому потроху перестає бути продуктом щоденного споживання. Водночас виробники будь-якими методами намагаються зменшити його собівартість, часто-густо – нечесними та незаконними.

Поширений трюк – продаж маргаринів чи спредів під виглядом натурального вершкового продукту. На етикетці написано «масло», а всередині – суміш рослинних жирів невідомого походження. Єдиний її плюс – доступна ціна.

У справжньому маслі немає нічого зайвого, воно складається з молочного жиру та мікроскопічних часток води і молочних білків. Відповідно до стандарту вершкове масло має містити виключно молочний жир. Будь-які домішки – дешеві рослинні жири – позбавляють цей продукт права називатися вершковим маслом. Проте виробники відверто нехтують встановленими нормами.

Масштабний моніторинг якості масла солодковершкового реалізували в рамках медійного проєкту «Стоп фальсифікат».

Громадськими активістами були відібрані 77 зразків цього продукту від 28 вітчизняних та двох закордонних виробників у торговельних мережах чотирьох регіонів країни: у містах Суми, Черкаси, Нова Одеса на Миколаївщині та Калуш на Івано-Франківщині.

За результатами досліджень, проведених фахівцями, з’ясувалося, що до фальсифікації масла вдавалися семеро з перевірених виробників.

Як повідомили у Держпродспоживслужбі, загалом із 77 відібраних зразків 16 виявилися фальсифікатом (зокрема, 8 зразків, закуплених у Калуші, 2 – у Новій Одесі, 3 – у Сумах та ще стільки ж – у Черкасах). Рослинні жири знайшли фактично у кожному п’ятому з перевірених зразків.

Якщо вірити нанесеному на пачки з маслом маркуванню, фальсифікат виготовляли у Харкові та області, Івано-Франківську та області, а також на Хмельниччині, Миколаївщині, Одещині та у Дніпрі. Географія вражає, як і нахабство фальсифікаторів!

Деякі зразки майже на 100 % складалися з рослинних жирів, тому навіть спредом не мали права називатися. Відповідно до ДСТУ, спред має містити не менше 25 % молочного жиру, при цьому його загальна жирність має складати від 50 до 85 %.

Зауважимо, що всі досліджені зразки були придбані в офіційній торговельній мережі. Що під назвою «масло» реалізовують на нелегальних ринках чи в торговельних ятках, страшно навіть уявити!

Щоб не потрапити на гачок фальсифікаторів:
  • віддавайте перевагу відомим брендам, широко представленим у торговельній мережі;
  • не ведіться на привабливу ціну: занадто дешевим справжнє масло бути не може. Адже для виготовлення 1 кг цього продукту використовують до 25 л молока.

Порада. У домашніх умовах перевірити «справжність» масла дуже просто: варто на годину залишити його в холодильнику. Заморожене вершкове масло має стати крихким. Якщо його й після цього вдалося легко намастити на хліб – перед вами суміш із рослинними жирами.

 «Погляд часу» №41-08.10.2020

Читайте також: Як перевірити справжність вершкового масла

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *