Весняні страви для зміцнення імунітету

Із настанням весни наш організм потребує зелені та вітамінів, а тому ми підготували рецепти весняних страв.

Суп із петрушки
Суп із петрушки

Склад:

  • Свіжа петрушка – 4 пучки,
  • вершкове масло – 3 ст. л.,
  • часник – 2 зубчики,
  • цибуля,
  • сіль,
  • перець – за смаком,
  • курячий бульйон – 4 скл.,
  • вершки – 1 скл.,
  • сік лимона,
  • свіжий тертий хрін.

Приготування

У каструлі закип’ятіть воду й опустіть туди на 1 хв. петрушку. Злийте воду і потримайте петрушку в мисці з крижаною водою ще хвилину. Злийте воду ще раз, просушіть і крупно наріжте зелень, відкладіть у сторону.

Нагрійте масло в каструлі на середньому вогні. Додайте туди подрібнений часник, цибулю, сіль і перець. Готуйте, помішуючи, 6 хв., поки цибуля не стане м’якою. Влийте бульйон із вершками, доведіть до кипіння і тушкуйте 15-20 хв. Потім додайте туди петрушку і варіть близько 5 хв.

Додайте лимонний сік і перекладіть суміш у блендер. Пюрируйте до отримання однорідної маси, потім за бажанням протріть суп через дрібне ситечко.

Розлийте суп по мисках і прикрасьте свіжим тертим хроном.

Окрошка: смачний симбіоз огірків, редиски та кропу
Окрошка: смачний симбіоз огірків, редиски та кропу

Склад:

  • Мінералка (середньогазована) – 1 л,
  • сметана – 250-300 г,
  • картопля відварена – 500 г,
  • яйця відварені – 7 шт.,
  • ковбаса (сосиски, шинка, куряче філе) – 300-400 г,
  • редиска – 10-12 шт.,
  • свіжий огірок – 3 шт.,
  • кріп, петрушка – по 1 пучку,
  • зелена цибуля – 2-3 пучки,
  • сіль,
  • лимонний сік.

Приготування

Картоплю, ковбасу (або м’ясо), яйця наріжте невеликими кубиками. Свіжий огірок для окрошки можна натерти на тертці чи нарізати також невеликими кубиками. Редиску натріть на невеликій тертці. Подрібніть кріп, петрушку, зелену цибулю.

У глибокій каструлі з’єднайте всі інгредієнти, додайте сметану, перемішайте. Додайте воду (її може піти більше або менше, все залежить від густоти, яку ви більше любите). Додайте за смаком сіль і лимонний сік (його можна замінити на лимонну кислоту). І відправте окрошку в холодильник на кілька годин.

Пиріг із першої зелені

Його можна приготувати як із листкового тіста, так і з дріжджового.

Пиріг із першої зелені

Склад:

  • Листкове тісто (2 листи) – 500 г,
  • кріп – 200 г,
  • сир – 200 г,
  • бринза – 200 г,
  • вершкове масло – 20 г,
  • яйце (для змащування),
  • перець.

Приготування

Для начинки подрібніть кріп, видаляючи жорсткі стебла. Обидва види сиру натріть на крупній тертці.

У сковороді розтопіть вершкове масло, покладіть туди кріп і тушкуйте на невеликому вогні впродовж 2 хв. Потім додайте сир, поперчіть, перемішайте і зніміть із вогню. Залиште охолоджуватися.

Форму для запікання змастіть вершковим маслом.

Розкатайте 2/3 тіста і викладіть у форму, щоб краї трохи звисали. На тісто рівним шаром викладіть начинку та загорніть на неї краї. Розкатайте тісто, яке залишилося, викладіть посередині, з’єднайте краї, защипуючи пальцями. Накрийте пиріг рушником і дайте постояти 20 хв. Після цього змастіть тісто збитим яйцем і зробіть отвір у центрі пирога для виходу пари.

Поставте пиріг у попередньо розігріту до 180 °C духовку на 40 хв. Випікайте до золотистого кольору.

Млинці з зеленню
Млинці з зеленню

Склад:

  • Молока – 200 мл,
  • тепла вода – 200 мл,
  • борошно – 1 скл.,
  • яйце, олія – 2 ст. л.,
  • цукор – 1 ч. л.,
  • сіль – 0,5 ч. л.,
  • свіжа зелень – за смаком.

Приготування

У глибокій посудині розбийте яйце, всипте цукор, кілька дрібок солі та збийте міксером. В утворену масу влийте одночасно молоко і теплу воду – перемішайте.

Через сито просійте в посудину борошно, збиваючи вінчиком. У тісто влийте трохи олії, щоб її щоразу не доливати на сковорідку. Зелень подрібніть та додайте у тісто. Можна взяти кріп, петрушку, кінзу, зелену цибульку.

На змащеній олією сковорідці випікайте тонкі млинці з зеленню. У такі млинці можна загорнути будь-яку несолодку начинку.

Мед із кульбаб

Мед із кульбабок має виражений антибактеріальний ефект і легку знеболювальну дію.

Мед із кульбаб

Склад:

  • Літрова банка щільно набита квітами,
  • вода – 1 л,
  • лимонна кислота – 1 ст. л.,
  • цукор – 3 л.

Приготування

До цвіту додайте воду, нехай покипить 10 хв., залиште до повного охолодження. Додайте 1 ст. л. лимонної кислоти і ще варіть 5 хв. Залиште до повного охолодження.

Процідіть його. Додайте 3 л цукру і варіть ще 20 хв., гарячим розлийте в сухі та чисті банки і закрутіть металевими кришками.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *