Вибираємо мандарини!
Ось що варто знати покупцям про ці помаранчеві плоди.
П’ять найпоширеніших сортів мандарин такі:
• клементин – сплющені зверху і знизу, вони надходять у продаж із жовтня;
• муркот – невеликі, з кісточками і щільними перегородками, продаються із листопада по лютий;
• надоркотт – мають червонувату м’якоть і легко відходить шкірка;
• сатсума – відрізняються кислим присмаком і часточками різного розміру;
• Шива Мікан – плескаті, маленькі, мають яскраво-жовту шкірку, продаються з кінця жовтня.
Найсолодшими вважаються мандарини сорту муркот і клементини.
Чому мандарини, що продаються у магазинах, блищать? Тому що шкірку фруктів обробляють воском. Але віск на цитрусах безпечний і дозволений в якості покриття для захисту від цвілі при транспортуванні, зберіганні та продажу. Цей віск змивається теплою водою, тому мандарини обов’язково потрібно ретельно промити перед вживанням.
І ще порада: при виборі не потрібно орієнтуватися на листочки, з якими продаються мандарини, – це не показник свіжості. Свіжі мандарини мають яскравий, виражений смак, а їхня шкірка щільно прилягає до м’якоті, у той час як у лежаних вона легко відходить.
Крім того, зеленуваті мандарини не є небезпечними, а, навпаки, можуть бути соковитими і солодкими.