Від недугів – калина

Калина – одна з найбільш цілющих і корисних для здоров’я рослин. Кору, квіти та ягоди здавна застосовують для лікування безлічі захворювань.

Від недугів – калина

Кращий час збирання – після перших заморозків: по-перше, ягоди, зібрані у цей час, найбільш цілющі, а по-друге, низька температура під час заморозків зменшує їхню гіркоту (до речі, так само, як і гаряча вода).

При застуді, ГРЗ, грипі. 2-3 ст. л. ягід калини залити окропом, розчавити, додати 1 ч. л. цукру. Пити 3-4 рази протягом дня по одній чашці.

Відвар із кори калини: 2 ст. л. подрібненої кори заварити 1 скл. окропу, витримати на повільному вогні 10 хв., настояти 15 хв., процідити. Додати 1 ст. л. меду. Приймати по 0,5 скл. за 30 хв. до їди.

При ангіні. Узяти квітки та ягоди калини у співвідношенні 1 : 1. 1 ст. л. суміші залити 1 скл. окропу, настояти 3-4 год., процідити. Таким настоєм можна як полоскати горло, так і вживати по 1-2 ст. л.

При гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях. Приготуйте настій: 4 ст. л. ягід калини залийте 1 скл. окропу, дайте настоятися протягом 4 год. Приймати по 1 скл. 3-4 рази на день.

Інший рецепт – слід вичавити сік із 0,5 кг ягід калини. Віджаті плоди залити 100 г води, прокип’ятити 5 хв., процідити та змішати з приготовленим соком. Додати 100 г цукру, приймати по 2 ст. л. за 30 хв. до їди.

Наталія Поліщук, м. Боярка, Київська обл.

«Уют» №48-25.11.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.