Відстань між рослинами
У міру росту рослини затінюють одна одну, тому не забувайте їх вчасно проріджувати. Робота ця трудомістка, але виправдовує себе.
Петрушку можна проріджувати все літо, використовуючи свіжу зелень у їжу. Остаточне проривання рослин проведіть наприкінці серпня, коли посилено наростає коренеплід. Відстань між рослинами повинна бути не менше 6-8 см.
Догляд за пастернаком проводьте ввечері, краще у рукавичках, тому що рослина виділяє речовини, що викликають опіки шкіри.
Пастернак має більше листя, тому залишайте рослини у рядку рідше – через 10-12 см.
Сходи моркви проріджуйте у рядочках двічі: спочатку на 1-2 см у рядку, потім – на 4-5 см. Проріджуйте особливо обережно. При проріджуванні моркви у повітря виділяються ефірні олії, що приваблюють морквяну муху, і вона відкладає свої яйця в оголений коренеплід.
Редьку проривайте через 4 см.
Ранні сорти редиски нормуйте через 3-4 см, пізні – 6-8 см. При проріджуванні загущених коренеплодів корені рослин, що залишилися, оголюються – присипте їх ґрунтом.
У буряка з кожної насінини-клубочка виходить кілька росточків. При першому проріджуванні у рядку залишайте рослини через 2-3 см, остаточно – 5-6 см. Вирвані рослини розсаджуйте на вільні місця. Можна пікірування буряка проводити з боків цибулевої грядки. Поки рослини буряка приживуться і підуть у ріст, цибуля вже готова до збирання.
Щоб менше травмувати корені буряка, саджайте їх під кілочок, слідкуйте, щоб корені не загиналися. Рослини повинні бути не вище 10 см, тому що переросла розсада дає виродливі коренеплоди.
Проріджування дрібнонасінних рослин починайте з фази першого-другого справжнього листка. Зазвичай це буває через 3-4 тижні після появи сходів.