Виноградне варення з лимоном

Для варення з винограду беруть щільні, дозрілі, але не переспілі ягоди. Найкраще підходить сорт кишмиш, оскільки у ньому немає кісточок.
- 1 кг винограду кишмиш,
- 800 г цукру,
- 1 лимон,
- 200 мл води.
Виноград помити і зняти ягоди з гілочок.
Лимон помити й обдати окропом. За допомогою дрібної тертки зняти цедру. Вичавити сік і процідити його від кісточок.
Насипати у каструлю цукор і влити воду. Довести до кипіння на середньому вогні, щоб цукор розчинився. Зняти з плити.
Додати виноград, сік і цедру лимона. Перемішати і дати охолонути до кімнатної температури.
Повернути на вогонь, довести до кипіння. Знову зняти з вогню і дати охолонути. Повторити ще два рази.
Після третього варіння перелити гаряче варення у стерилізовані банки і закрити.