Виноградник у листопаді

Виноградник у листопаді
Виноградник

Листопад – пора завершальних робіт на винограднику. У цьому місяці треба до настання стійких морозів завершити всі роботи з укриття кущів винограду на зиму в зоні укривного виноградарства. Це найкращий час для внесення добрив, оскільки дозволяє створити запаси елементів мінерального живлення, використовуваного рослинами в ранньовесняний період.

Органічні та мінеральні добрива бажано вносити на глибину розташування основної маси коренів (30-60 см). З мінеральних добрив вносять ті, які містять фосфор, калій і мікроелементи. Легкорозчинні азотні добрива восени вносити не слід, тому що протягом зими вони зазвичай вимиваються опадами і талими водами. Органіку (компост, перегній) бажано вносити разом із мінеральними добривами в траншеї або ями, викопані через одне міжряддя, раз на три роки. При такому внесенні на зрізах коренів по краю траншей або ям утворюються 3-5 нових молодих корінців. Ріст кущів та їх врожайність згодом посилюються, якість ягід поліпшується.

Для створення запасів вологи в ґрунті проводять вологозаряджальні зрошення. Середня норма поливу – 100-150 л води на 1 м² плодоносного виноградника або по 5-6 відер води під молоді кущі. Накопичені запаси вологи забезпечать хороший розвиток рослин навесні.

Заготовляють чубуки технічних і столових сортів, які не вкривають на зиму, а також підщепних. Саджанці, призначені для висадки навесні, тримають у підвалі або спеціальному приміщенні, де температура повітря взимку не опускається нижче 0 градусів. Оптимальна температура зберігання чубуків і саджанців +2-5 °С. При більш високій температурі процеси дихання інтенсифікуються, запас накопичених у чубуках і саджанцях вуглеводів може значно зменшитися до весни. Такі саджанці після висадження погано ростуть.

При закладенні садивного матеріалу на зберігання кореневу систему засипають чистим річковим піском, торфом, мохом, щоб уникнути її пересихання. Приріст на саджанцях повинен добре провітрюватися.

У теплу погоду заготовляють ґрунт для вирощування навесні зелених вегетуючих саджанців. Землю беруть у тих місцях, де не ріс виноград або інші сільськогосподарські культури.

Готують посадкові ями для весняного висадження рослин, заправляють їх органічними і мінеральними добривами. Ремонтують шпалери на винограднику.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterest
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *