Випічка з різних країн

Осінь – найкращий час для сімейних чаювань. Якщо всі рецепти домашньої випічки вже набридли – не біда, адже завжди можна спробувати приготувати що-небудь новеньке.
Турецька пахлава
- Борошно – 4 скл.,
- масло вершкове – 300 г,
- яйця (3 жовтки у тісто,
- 4 білки для начинки, 1 жовток для змащування) – 4 шт.,
- сметана – 300 г,
- цукор – 2 скл.,
- горіхи волоські – 300-400 г,
- сода – 1 ч. л.,
- мед – 3-4 ст. л.
У борошні зробити лунку і покласти у неї дрібно порізане вершкове масло кімнатної температури. У сметані погасити соду. У борошняній суміші ще раз зробити лунку і влити туди 3 яєчних жовтки, додати сметану з содою. Усе перемішати і вимісити тісто. Воно повинно бути круте і м’яке одночасно. Розділити його на 3 частини (одна трохи більша за інших) і поставити у холодильник на 1 год.
Приготувати начинку. Із горіхів вибрати 40 г цілих половинок. Решту (близько 300 г) потовкти ножем і перемішати з цукром. Білки злегка збити.
Дістати по одній кульці тіста. Розкатати завтовшки 0,5 см. Укласти пласт тіста з невеликим бортиком, змастити його білком і рівномірно розподілити половину начинки. Потім накрити другим шаром тіста і все повторити ще раз. Коли будете укладати черговий шар, злегка прихлопувати по ньому, щоб вийшло повітря.
Далі розкатати найбільший шматок тіста і накрити ним усю пахлаву. Змастити її жовтком і надрізати на майбутні шматочки. У кожен шматочок покладіть по половинці горіха. Ставити пахлаву у холодну духовку. Випікати близько 30 хв. при 200-220 °С до золотистої скоринки. Дістати пахлаву і рясно змастити медом, особливо місця розрізів і горішки. Поставити у духовку ще на 5 хв.
Болгарське кіфле з сиром
- Молоко – 250 мл,
- сухі дріжджі – 1,5 ч. л.,
- цукор – 1 ст. л.,
- сіль – 0,5 ч. л.,
- борошно – 500 г,
- яйця – 1 шт.,
- твердий сир – 150 г,
- вершкове масло – 80 г,
- кунжут – за бажанням.
Дріжджі розвести у теплому молоці, додати цукор, сіль і половину борошна. Все перемішати, накрити рушником і поставити у тепле місце на 1 год. Після того як опара підійде, додати розтоплене вершкове масло (не гаряче!), перемішати, і, не перестаючи помішувати, всипати решту борошна. Після цього замісити тісто, накрити рушником і знову поставити у тепло на 1,5 год. Обсяг тіста повинен збільшитися вдвічі.
Сир для кіфле найкраще брати той, який добре плавиться. Оскільки з даної кількості тіста вийде приблизно 8-10 кіфл, відповідно і сир необхідно різати на 8-10 однакових частин. Тісто, що підійшло обім’яти і розділити на 8-10 частин. Кожну розкатати у витягнутий корж товщиною приблизно 3-5 мм. З одного боку коржа зробити надрізи, відступивши від краю на 1 см. На іншу сторону покласти заздалегідь підготовлений шматок сиру і згорнути рулетом у сторону надрізів. Кіфл викласти на змащене деко на великій відстані один від одного і поставити у тепле місце на 20 хв. Коли булочки піднімуться, змастити їх збитим яйцем і, за бажанням, посипати кунжутом. Випікати при температурі 180 °С 25-30 хв.