Вишневий чай від недуг

Вишневий чай

Збираючи вишню, ми не завжди звертаємо увагу на листя. Хіба що іноді додаємо його у консервацію. А тим часом воно містить безліч корисних речовин і має лікувальні властивості.

Так, мало хто знає, що листя вишні, як і подорожник, використовують як кровоспинний засіб. Має воно й антисептичні властивості.

Люди здавна помітили: якщо поряд із вишневим листям лежать інші плоди чи ягоди, вони довше залишаються свіжими. Його розминають та кладуть на рану. Також свіже листя використовують при жовтусі, носових кровотечах, спричинених підвищеним тиском. Зокрема у настій вишневих листочків умочують тампони, які закладають у ніс при кровотечі. Або ж настій вживають невеликими порціями протягом дня. Для його приготування 10 г сухого подрібненого листя заливають склянкою окропу, 30 хв. настоюють та проціджують. Листя вишні має також сечогінну дію. Цю властивість використовують для лікування суглобів, виведення зайвої рідини, каменів із нирок та очищення організму.

Старовинний спосіб лікування гепатиту – вишня на молоці. 4 ст. л. свіжого подрібненого листя заливають 1 скл. гарячого молока і кип’ятять на повільному вогні 10 хв. Випивають по кілька ковтків протягом дня. Курс 5-7 днів.

При нирковокам’яній хворобі 2 ст. л. сухої сировини заливають склянкою окропу. Варять 5 хв., охолоджують, проціджують та п’ють невеликими ковтками протягом дня.

Але особливої популярності зажив знаменитий вишневий чай – вітамінний та ароматний. Невелику кількість листя заливають окропом (приблизно 2 ст. л. сухого листя на 0,5 л окропу), настоюють та п’ють, як чай. Вишневий чай знімає втому, чинить кровоспинну та протизапальну дію, показаний при хворобах верхніх дихальних шляхів. Його вживали для відновлення сил.

Вишневе листя містить вітаміни А, Р, С і групи В, лимонну кислоту, дубильні та мінеральні речовини, кверцетин (природний антиоксидант), фітонциди (природні антибіотики), макро- й мікроелементи: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, марганець, йод, бор, кобальт, мідь, молібден та інші.

З лікувальною метою заготовляють вишневі листочки у період цвітіння, але можна робити це і влітку. Засушені на зиму листочки не втрачають своїх властивостей.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *