Висіваємо капусту

Висіваємо капусту
Висіваємо капусту

«Погляд часу» №8-2019

Насіння може бути джерелом зараження гниллю, бактеріозом, несправжньою борошнистою росою, чорною плямистістю. Тому перед висівом його необхідно підготувати. Проти цих захворювань ефективна 20 хв. термічна обробка його у воді, нагрітій до 50 °С. У велику посудину з водою потрібної температури опускають насіння у марлевій торбинці, а не у вузлику, оскільки він гірше прогрівається. Потім насіння охолоджують 2-3 хв. у холодній воді та висівають із розрахунку 1,5-2 г/м².

Ранньостигла білокачанна

Її потрібно вирощувати тільки у горщечках.

Для запобігання захворюванню рослин на чорну ніжку у ґрунтосуміш перед сівбою додають розмелене вапно (100-150 г/м²) або попіл із дерев листяних порід (130-150 г/м²). Ефективне намочування насіння у розчині мікроелементів: у 0,01-0,03 %-му розчині борної кислоти, 0,02 %-му розчині сульфату міді, 0,05-0,1%-му розчині сульфату магнію, 0,003 %-му розчині сульфату цинку. Норма висіву насіння – 8-10 г/м². Ширина міжрядь – 3-4 см, глибина висівання – 0,5-1 см.

До появи сходів температуру повітря підтримують на рівні 18-20 °С, ґрунту – 20 °С. Після їх появи її знижують до 6-8 °С на 4-5 діб, потім знову підвищують до 14-18 °С у сонячні дні, а в похмурі – знижують до 12-16 °С і до 6-10 °С вночі. Температура ґрунту у цей період має становити 12-15 °С. Знайте: якщо на час появи сходів не знизити температуру повітря і не поліпшити світловий режим, сіянці витягуються й гинуть.

Пікірують сіянці у фазі розкритих сім’ядоль і формування першого справжнього листка (через 12-14 днів після появи сходів) у торфоперегнійні горщечки чи насипні ємності (8 x 8 чи 6 x 6 см). Після цього сіянці поливають теплою (22-25 °С) дощовою, річковою чи ставковою водою і притінюють на 1-2 дні (щоб не в’янули на сонці).

Цвітна і броколі

Підготовка насіння до сівби така ж, як і для капусти ранньостиглої. Для першого строку вирощування насіння висівають на 3-5 днів пізніше, ніж насіння капусти білокачанної ранньостиглої, а для другого – через 15-17 днів після першого.

Для першого строку сіянці пікірують у насипні ємності розміром 10 x 10 см, заввишки 8-10 см. Для другого строку використовують насипні ємності й торфоперегнійні горщечки розміром 8 х 8 см. Для третього й четвертого строків вирощування готують безгорщечкову розсаду.

Для загартування розсади температуру повітря у сонячні дні підтримують на рівні 16-20 °С, у хмарні – 14-16 °С і вночі – 8-10 °С. Температура ґрунту має становити 12-16 °С, а відносна вологість повітря – 60-70 %. Догляд за рослинами такий же, як і для капусти білокачанної.

Розсада цвітної капусти і броколі першого строку вирощування готова до висаджування у віці 50-60 днів, другого – 45-50 днів, третього й четвертого – 40-45 днів. Рослини повинні мати 5-6 справжніх листків і добре розвинену кореневу систему.

Розсаду для третього і наступних строків висаджування вирощують на грядках у відкритому ґрунті.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *