Вітамінні рослини

Прошу розповісти про шипшину і глід: від яких бід приймати, і як правильно готувати відвари і настої.

С. Б. Довбня, м. Чигирин

І шипшина, і глід – дійсно чудові рослини.

Судіть самі: пара плодів шипшини забезпечує денну потребу дорослої людини у вітаміні С. Шипшина – судинорозширювальний, протидіабетичний засіб, вона знижує тиск, активізує діяльність серцево-судинної системи, допомагає при неврозах, бронхіті, туберкульозі, скарлатині, захворюваннях шлунку, печінки і нирок. Але… Потрібно відрізняти «правильну» лікарську шипшину від низьковітамінної.

Шипшина

Для цього треба уважно подивитися на рослину. Аж до дозрівання плодів на їх верхніх кінцях зберігаються чашолистки. Так ось, у високовітамінних видів вони стоять сторчма, а у низьковітамінній шипшині – опущені вниз, притискаються до стінок плоду.

Про дозування говорити не обов’язково – жменю плодів у чайник або каструлю з компотом, і незабаром буде готовий чудовий корисний напій. Часто роблять компоти з горобини і шипшини, їх називають «напоєм життя». Але якщо вже мова зайшла про рецепт приготування відварів і настоїв, то наведемо один із найпоширеніших: 1 ст. л. плодів шипшини потрібно залити 1 скл. води, настояти добу, кип’ятити 10 хв., через 2 год. процідити. Приймати такий відвар треба по 0,5 скл. тричі на день до їди.

У лікувальних цілях застосовують також коріння і листя шипшини.

А тепер декілька слів про глід. Про цілющі властивості рослини знали дуже давно. У роки війни плоди використовували в якості замінника дефіцитних серцевих препаратів. Препарати глоду нормалізують роботу серця, збагачують мозок киснем, поліпшують обмін речовин, сон і загальний стан. Успішно застосовується глід при епілепсії, інфекційних, алергічних захворюваннях, ожирінні, ревматизмі.

Глід

Але пам’ятайте: надмірний прийом плодів глоду може викликати запаморочення, нудоту і блювоту!

Із лікувальною метою вживають кору, дозрілі плоди і квітки (останні заготовляють напіврозкритими, на початку цвітіння, тому що квітки, зібрані у кінці цвітіння, темніють при сушці і втрачають свої властивості).

Настій квіток ефективніший, ніж настоянка плодів, тому його часто застосовують при хворобах серця. 3 ст. л. квіток треба залити 3 скл. окропу, настояти 2 год. у теплому місці, процідити і пити по 1 скл. тричі на день.

Настої плодів народні лікарі вважають найкращим засобом для лікування стенокардії. Готують його так: 1 ст. л. подрібнених плодів заливають 1 скл. окропу, настоюють 2 год., проціджують, приймають по 1 ст. л. три рази на день до їди.

Готують і настої глоду з пустирником. Іноді 1 ст. л. плодів настоюють на 0,5 л 40 %-го спирту 10 днів і п’ють потім по 20-30 крапель із водою тричі на день після їди.

«Погляд часу» №35-27.06.2020  

Читайте також: Сам собі знахар

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterest

1 коментар до “Вітамінні рослини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *