Вітаміни, що ростуть під ногами

Саме у «дикій» весняній зелені – максимум вітамінів. Мова йде про ті дикороси, які ростуть на дачі чи в лісі, біля річок, де вони не накопичують свинець із газів автомобілів біля траси.

Кропива
Кропива

Кропива це супер-протеїновий продукт, у ній білка нарівні з бобовими, каротину – більше, ніж в ягодах обліпихи і моркві, аскорбінової кислоти – більше, ніж у лимонах і чорній смородині. Вона нормалізує ліпідний обмін, сприяє регенерації слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, збільшує кількість еритроцитів у крові.

Кропива впливає на згортання крові, тому обережно при вагітності і схильності до утворення тромбів.

Яглиця
Яглиця

Снить, або яглиця – лідер за макро- і мікроелементами. Сприяє виведенню зайвої рідини з організму, посилює роботу нирок. Містить жирні кислоти (стеаринову, арахідонову, пальмітинову, олеїнову), органічні кислоти (яблучну і лимонну), амінокислоти (валін, аргінін, метіонін, лейцин, лизин). Для їжі збирають наймолодші пагони яглиці, коли листочок ще світло-зелений, блискучий і не розкрився.

Кульбаба
Кульбаба

Кульбаба. Практично всі частини кульбаби можна їсти. Молоде листя – у салати поряд зі щавлем, цибулею, руколою і шпинатом, висушене коріння – у напій, як замінник кави й альтернатива цикорію. Кульбаба має сечогінну дію, але не вимиває з організму калій. Виводить камені з нирок.

Лобода
Лобода

Лобода. Кіноа – це один із різновидів лободи. А тому недивно, що і кіноа, і лобода за кількістю рослинного білка наближаються до рекордсмена – шпинату. У народній медицині всього світу використовують лободу для протизапального, відхаркувального, проносного, сечогінного і протиглистного ефекту. У складі лободи багато розчинної клітковини – пектину, а це супер-помічник для кишківника. А також великий уміст калію – це допомога роботі серцево-судинної системи.

В українській традиції з очищеного насіння лободи готували кашу, за смаком схожу на гречану, пекли оладки, готувати пюре. А листя додавали в салати, супи. Ми ж тепер запросто можемо додавати у блендер і робити вітамінні смузі.

Мати-й-мачуха
Мати-й-мачуха

Мати-й-мачуха. Молоді листочки нагадують за смаком шпинат. Рослина має відхаркувальні, протизапальні, дезінфікуючі, обволікаючі якості, це хороший потогінний і спазмолітик. Мати-й-мачуху натуропати використовують для балансу нервової системи і регулювання артеріального тиску. У вигляді ополіскувань призначають при хворобах горла і порожнини рота: пародонтозі, гінгівіті.

«Уют» №18-29.04.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *