В’ялена груша – корисна заміна цукерок

В’ялена груша
В’ялена груша – корисна заміна цукерок

В’ялена груша – смачніша та корисніша, ніж магазинні цукати. До того ж, обійдуться такі ласощі значно дешевше.

Груша буває різна. Є плоди не надто солодкі, дещо жорсткі, соку в них небагато, але це не свідчить про те, що їх не можна в’ялити. Таку грушу досить помити, почистити від шкірки й серцевини й нарізати пластинками-півмісяцями. Якщо ж плоди солодкі, духмяні й мають тонку шкірочку, то її навіть зрізати не потрібно. Я для експерименту зробила два варіанти. У результаті обидва сорти груш зав’ялилися дуже добре, вони однаково смачні, хоча дещо й різняться за своїми смаковими якостями. Це такі ласощі, які з легкістю стануть корисною заміною цукерок. А скільки смаколиків можна з ними приготувати!

Інгредієнти
8-10 груш середнього розміру.

Для сиропу: 100 мл води, 100 г цукру, 2-3 кружальця лимона, вишневий сік (якщо плануєте робити цукати кольоровими).

Перед в’яленням грушеві пластинки потрібно залити солодким сиропом (можна використовувати цукровий розчин у якому ви раніше готували якісь інші фрукти або ягоди. У мене залишився сироп після в’ялення  вишні, тож я розділила зварену воду з цукром (1:1) та лимоном у дві каструльки і в одну додала його. Це для того, щоб отримати цукати двох кольорів – рожеві та золотаві). У такому сиропі груша повинна постояти до повного охолодження. Тільки після цього сироп можна злити (не вилити! Ним потім можна просочувати бісквіт для торта або ж використати для іншої партії в’ялених фруктів). Сировину слід залишити у друшляку, щоб стекла зайва рідина. Потім обережно викласти шматочки на піддони сушарки (або на деко, застелене пергаментом).

Загальний час сушіння у сушарці – близько 15 годин. Я спочатку вмикала максимальну потужність на 2,5 години, потім досушувала, ввімкнувши мінімальний режим, періодично міняючи піддони місцями.

Цукати готові тоді, коли при натисканні перестане виділятися волога. Якщо подивитися крізь них на світло, то вони нагадують прозорі скельця. При цьому часточки залишаються солодкими, еластичними й натурально-смачними. Їх можна і в десерт, і в компот, і просто в рот (у нас був виключно останній варіант, тому довелося екстрено приховати невеличку баночку, щоб і взимку порадувати близьких смачненьким).

Зберігається в’ялена груша в скляній банці у холодильнику до року.

Світлана Яськова

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *