Висівки: користь і правила вживання

Фахівці з питань харчування стверджують, що висівки – продукт, який обов’язково слід включати до раціону. Це своєрідний «санітар», що допомагає очистити організм від шлаків та токсинів.

Висівки: користь і правила вживання
Склад продукту

Є різні види висівок: житні, гречані, вівсяні, ячмінні, пшоняні, рисові і т. д. Усі вони корисні через високий уміст клітковини – до 80 %. Також у висівках є білок та вуглеводи, насичені та ненасичені жирні кислоти, вітаміни А, Е та групи В, макро- та мікроелементи, причому у великих кількостях – калій, фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо.

Безперечна користь

Секрет дії висівок дуже простий: вони не розчіпляються в організмі, не перетравлюються і не засвоюються. Вони вбирають слину, рідину, шлунковий сік, жири та набухають, збільшуючись у розмірах. Така властивість дарує відчуття ситості, знижуючи апетит. Саме тому продукт вважається дієтичним та особливо корисним для тих, хто хоче скинути вагу.

Потрапляючи в організм, висівки також збирають та виводять токсини, холестерин, радіонукліди, солі важких металів. Шкідливі речовини не встигають поглинатися, і самопочуття покращується. Збільшується кількість корисної мікрофлори в кишківнику. При цьому відбуваються покращення в усьому організмі. Налагоджується зростання волосся, воно стає здоровим, блискучим і красивим, те ж можна сказати про стан нігтів.

Продукт сприяє зниженню рівня цукру в крові. При гіпертонії, атеросклерозі, атонії жовчного міхура, дискінезії жовчних шляхів висівки (особливо пшеничні) допомагають полегшити стан. При захворюваннях нирок та сечовивідних шляхів продукт має очищувальну та сечогінну дію, особливо корисний він чоловікам, хворим на простатит.

Лікувальні поєднання

  • Висівки з морквою рекомендуються при захворюваннях шкіри та частих застудах.
  • Висівки з яблуками – при анемії, подагрі.
  • Висівки з буряком допоможуть впоратися з аритмією та гіпертонією, а також схуднути.
  • Висівки з розторопшою корисні при простатиті, хворобах печінки та жовчовивідних шляхів.
  • Висівки з морською капустою показані при порушеннях функції щитовидної залози.
  • При діабеті підійдуть висівки з топінамбуром.
Особливості вживання

Неправильне вживання висівок може зашкодити. Занадто велика кількість може вивести корисні речовини, які ще не встигли засвоїтися, призвести до здуття, закрепів або, навпаки, діареї, кольк.

Щодня їсти висівки небажано, краще влаштовувати курси в 1-2 тижні, а потім робити таку ж перерву. Починайте з 1 ч. л. на день, максимальна кількість – 2 ст. л.

«Погляд часу» №4-26.01.2023

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *