Яблучний пиріг у карамелі
Це дуже смачна випічка з яблуками. Соковита начинка просочує пісочні коржі, а карамель надає пирогу солодкого смаку.

Склад:
- Борошно – 300 г,
- вершкове масло – 210 г,
- вода – 3 ст. л.,
- лимонний сік – 1,5 ст. л.,
- яєчний жовток – 2 шт.,
- розпушувач для тіста – 0,5 ч. л.,
- цукор – 300-330 г,
- яблука – 6-7 шт.,
- вершки – 200 мл,
- кориця – 1 ч. л.,
- сіль – 0,5-1 ч. л.
Приготування
Відокремте жовтки від білків. Змішайте холодну воду з лимонним соком.
Натріть 150 г замерзлого масла в борошно, розітріть руками у крихту. Всипте розпушувач, 3 ст. л. цукру і 1/3 ч. л. солі. Перемішайте. Додайте жовтки і лимонну воду, замісіть еластичне і злегка липке тісто, загорніть у плівку і перемістіть у морозильну камеру на 30 хв.
Очистіть яблука від шкірки і насіння, поріжте кубиками. Розігрійте сковороду з 30 г вершкового масла, додайте 2-3 ст. л. цукру і корицю. Викладіть яблука, перемішайте і накрийте кришкою. Тушкуйте до м’якості яблук 3-4 хв. Потім приберіть кришку і готуйте фрукти до випаровування рідини. Дайте охолонути.
Розділіть тісто на дві частини, одна з яких повинна становити 2/3 маси.
Розкатайте більший шматок у коло і викладіть у форму. Сформуйте бортики. Викладіть начинку і накрийте її зверху другим листом тіста. Залиште по краях бортики висотою 1 см. Випікайте пиріг 45 хв. при температурі 180 °С.
За 10 хв. до готовності пирога почніть робити карамель. Всипте 200 г цукру в сотейник і розтопіть. Коли цукор почне плавитися, почніть його помішувати, щоб не підгорів.

Нагрійте вершки, але не доводьте до кипіння. Зніміть із вогню і влийте розтоплений цукор. Додайте 30 г вершкового масла і сіль (за бажанням). Добре перемішайте.
Готовий пиріг відразу ж потрібно полити гарячою карамеллю. Дайте випічці повністю охолонути, щоб верхній шар схопився.
«УЮТ» №48-26.11.2020