Яблука мочені, рум’яні, смачні

Цей досить простий спосіб заготівлі яблук прозапас був відомий нашим предкам здавна, коли ще не була доступна стерилізація.

Фрукти набувають незвичайний приємний смак, щось середнє між консервацією і свіжими плодами. Для мочіння найбільш придатні невеликі і добре визріли яблука пізніх сортів. Краще брати солодкі, цукристі сорти. Чим кисліші фрукти, тим гірше вони будуть зберігатися.

Яблука мочені домашні
Яблука мочені домашні

Склад:

  • 2 кг яблук,
  • 4 ст. л. солі,
  • 2 ст. л. цукру,
  • 2 ст. л. меду.

Приготування

Фрукти вимити (хвостики можна не видаляти), щільно укласти в чисті і сухі 3-літрові банки.

Для визначення необхідного обсягу рідини фільтровану воду заливають у банки доверху, а потім зливають у каструлю.

Додати у воду мед, сіль і цукор, підігріти, помішуючи до повного розчинення. До кипіння не доводити.

Залити теплим маринадом банки і накрити зворотною стороною капронових кришок.

Витримати 5 діб при кімнатній температурі, потім кришки надіти на банки і витримати в холодному місці близько 1,5 місяці.

Після цього мочені яблука можна вживати в їжу.

Яблука мочені із горобиною
Яблука мочені із горобиною

Склад:

  • 10 л води,
  • 5 кг яблук,
  • 5 кг ягід горобини,
  • 500 г цукру,
  • 100 г солі.

Приготування

Підготовлені яблука і горобину укласти в бочку шарами, рівномірно розподіляючи.

Сіль і цукор розчинити у воді і залити отриманим розсолом фрукти.

Залишити для бродіння у прохолодному місці. Через 30 днів мочені яблука з горобиною готові до вживання.

Яблука мочені пряні
Яблука мочені пряні

Склад:

  • 1,5 кг яблук,
  • 2 л води,
  • 4 ст. л. житнього борошна,
  • 2 ч. л. солі,
  • 2-4 ст. л. меду,
  • 1 паличка кориці,
  • по щіпці материнки,
  • звіробою,
  • гвоздики,
  • бадьяна,
  • м’яти.

Приготування

Чисті яблука укласти хвостиками вгору в скляну банку. Додати прянощі і трави.

Приготувати сусло. У гарячій воді розчинити сіль, мед і солод, добре розмішати, охолодити. Залити яблука. Накрити пластиковою кришкою і поставити у прохолодне місце на тиждень.

Залишок сусла перелити у підходящу каструлю і теж поставити на холод.

Періодично перевіряти яблука, щоб вони були повністю занурені в рідину, у разі потреби доливати розчином, що залишився.

Через сім днів винести яблука у холодне місце чи поставити в холодильник. А через місяць-півтора можна насолоджуватися смачними, корисними, хрусткими яблучками.

«Погляд часу» №43-22.10.2020

Читайте також: Їжте яблука – будете здорові

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *