Як харчуватися при гастриті
Статистика невблаганна: більшість українців мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом уже до закінчення середньої школи. І подальше життя ситуацію на краще не змінює. Тому ті з нас, у кого немає виразки чи гастриту – щасливі, але майже унікуми. І як більшості з нас харчуватися, щоб не хворіти?

Лікувальна дієта призначається залежно від діагнозу, каже наш експерт. Спочатку потрібно пройти обстеження, поставити діагноз. Залежно від виявленого захворювання (гастрит або виразкова хвороба, панкреатит, холецистит і інші захворювання) рекомендується певна дієта.
Якщо говорити про лікувальну дієту при захворюваннях шлунку, то принцип такий, чим глибше пошкодження слизової шлунку, тим строгішою повинна бути дієта.
Між нападами і для профілактики загострень гастриту бажано дотримуватися дієти № 5.
Дієта № 5 доволі відома, її часто сповідують прихильники ЗСЖ (здорового способу життя) і правильного харчування. Вона передбачає:
- Обмеження жирного, гострого, смаженого.
- Способи приготування їжі: на пару, відварювання, тушкування у воді чи овочевому бульйоні.
- Також при цій дієті має значення регулярний прийом їжі невеликими порціями 4-5 разів на день.
На момент загострення гастриту потрібно обмежити прийом сирих фруктів і овочів, і вживати їх тільки в термічно обробленому вигляді, а також виключити алкоголь, свіжовичавлені соки, міцний чай і каву.
«УЮТ» №33-13.08.2020
Читайте також: Від виразки і гастриту