Як обрати якісне морозиво

Рекомендації фахівців із вибору морозива влітку актуальні, як ніколи. Вибираючи морозиво зверніть увагу на ДСТУ, жирність, безпечний склад і строк придатності.

Обираємо якісне морозиво
Вивчіть етикетку

На ній зазначена жирність у відсотках, яка й визначає вид морозива. Усього їх п’ять:

  • молочне – не більш 7,5 % молочного жиру;
  • вершкове – 8-11,5 % молочного жиру;
  • пломбір – не менш 12 % молочного жиру;
  • кисломолочне – не більш 7,5 % молочного жиру;
  • із замінником молочного жиру (суміші молочного й рослинного жирів) – не більш 12 % молочного жиру.

Продукт із додаванням рослинних жирів повинен позначатися виробником, як «морозиво рослинно-вершкове» або «морозиво з рослинним жиром». На це теж варто звернути увагу.

Зверніть увагу на відповідність ДСТУ

Якщо такий напис є, це говорить про те, що продукт дійсно більш-менш якісний. Тепер більш детально про ДТСУ у сфері морозива в нашій країні:

  • ДСТУ 4733: 2007 – це маркер того, що в упаковці є пломбір. Таке морозиво прийнято вважати найнатуральнішим, найякіснішим і найкориснішим. Згідно з правилами, до складу пломбіру може входити лише натуральне молоко, вершки і безпечні харчові добавки;
  • ДТСУ 4734: 2007 – це маркер того, що в упаковці міститься морозиво з високою концентрацією фруктів і ягід або плодово-ягідне морозиво;
  • ДСТУ 4735: 2007 – це маркер того, що перед вами морозиво далеко не найвищої якості. Згідно із законодавчими нормами, такий десерт може містити крім натуральних молочних жирів ще і більш дешевші замінники – кокосову або пальмоядрову олію.

Якщо на упаковці немає жодного напису з вище перерахованих, то швидше за все воно виготовлено з дешевих і низькоякісних інгредієнтів. Таким морозивом дуже легко отруїтися особливо маленьким дітям.

Перевірте склад

Сьогодні у будь-якому морозиві використовуються стабілізатори і загусники, що дозволяють продукту зберігати свою форму. Лякатися їхній кількості в складі не варто, оскільки багато компонентів належать до натуральних і безпечних для здоров’я, в їхнім числі:

камедь ріжкового дерева (Е410); гуарова камедь (Е412); ксантанова камедь (Е415); камедь тари (Е417); пектин (Е440); желатин; альгінат натрію (Е401).

Відразу зазначимо й вагу – вона повинна бути зазначена у грамах, оскільки відомості про обсяг у мілілітрах не відображає фактичну масу морозива.

Оцініть колір

Якісне морозиво повинно бути рівномірно пофарбоване. Відтінки білого залежать від відсотка жирності: чим він вищий, тим жовтіший колір. Неоднорідний колір може говорити про те, що на виробництві морожену масу погано перемішали з натуральною добавкою чи барвником. Виключення становлять види морозива з пошаровим внесенням декількох натуральних барвників, що створюють якийсь малюнок або структуру.

Перевірте форму

Морозиво повинне зберігати свою первісну форму. Деформація вказує на те, що був порушений режим зберігання. Якщо морозиво зазнало розморожування й повторно заморожувалося, це негативно позначиться не тільки на смакових якостях продукту, але й на його безпеці.

Головна ознака повторного заморожування – це відчуття «піску», викликане дрібними кристаликами льоду, що утворюються при підвищенні температури зберігання до 12-13 °С. При такій температурі починаються процеси мікробіологічного псування продукту, що може викликати розлад кишківника.

Вийняте з морозильної камери морозиво повинне відколюватися, а не розмазуватися.

Зверніть увагу на строк придатності

Звичайно, не варто забувати про строк придатності морозива. При його закінченні, навіть з урахуванням постійного зберігання в морозильній камері, морозиво вживати вже не можна.

«Погляд часу»  №29-16.07.2020

Ситайте також: Вершкове домашнє морозиво

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *